Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Május 14. Online szakmai nap a PAPÍRSZÍNHÁZRÓL

Programajánló

2021-04-14
Működik a Papírszínház az oktatásban

Online színházi előadások az AVKF szakmai napján az óvodásoknak és a kisiskolásoknak

A Magyarországon másfél évtizede megjelent, japán gyökerű kamishibai-papírszínház lehetőségeinek bemutatásával, a képekkel való mesélés oktatásban betöltött szerepével, pedagógia jelentőségével és a műfaj sokoldalúságával foglalkozik az Apor Vilmos Katolikus Főiskola online szakmai napján 2021. május 14-én. Az előadók között nemcsak művészeti és pedagógus szakemberek, hanem gyerekek is lesznek, a szakmai beszélgetéseket kísérő kisebb színházi online előadásokra pedig várják az óvodásokat és kisiskolásokat is.

A pedagógusképző intézmény oktatói és hallgatói számára különösen fontos az irodalmi-művészeti nevelés, a képzeletfejlesztés, a gyerekekkel való kommunikációs formák minél szélesebb körű megismerése, felhasználása. A képekkel való történetmesélés, a vásári képmutogatás, a japán kamishibai hagyományait felhasználó kamishibai-papírszínház pedig nagyon jól működik az oktatási-nevelési intézményekben. Nemcsak úgy, hogy a pedagógus mesél a gyerekeknek, hanem úgy is, hogy a diákokat új történetek kitalálására, előadására és alkotására ösztönzi. A papírszínháznak köszönhetően nincs szükség az olvasás megszakítására, a könyv körbeadására, mert a mesélő által a fakeretben mozgatott nagyméretű képek folyamatosan változnak. A lapok hátulján található szöveget színházi hatásokkal kiegészítve adja elő a mesélő, miközben senki nem marad le a vizuális élményről, a képeket mindenki látja. A figyelem így egyszerre tud az illusztrációkra és a mese szövegére irányulni.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola szervezésében, május 14-én, pénteken megrendezett szakmai nap kerekasztal-beszélgetésén irodalomtudós, szerkesztő, képzőművész, előadóművész, színházi alkotó és drámapedagógus szakemberek mutatják be a műfaj sokoldalúságát és pedagógiai jelentőségét, illetve színházi, formai kiteljesedésének irányaival is találkoznak a szakmai programon résztvevők. Hivatásos előadóművészek, pedagógusok, diákok pedig kisebb online színházi előadásokat adnak majd elő a nézőknek, amelyekre szeretettel várják a gyerekek, családok, óvodák, osztályok jelentkezését.

„Az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán több évtizede működik drámapedagógus képzés, az intézmény bábjáték oktatásában is kiemelt és országosan is egyedülálló feltételekkel rendelkezik. Ezért is fontos számunkra, hogy a Magyarországon másfél évtizede megjelent papírszínházi műfajról pedagógiai, és művészeti szempontból is beszéljünk, a téma sokoldalúságát bemutatva” – mondja Székely Andrea, az AVKF művésztanára, drámapedagógia szakfelelőse. „Az online program nemcsak a pedagógusoknak, gyerekszínházzal, gyerekirodalommal foglalkozó művészeknek, könyvtárosoknak szolgálhat nagyon hasznos információkkal, de a külön megjelölt színházi előadásokat nagy szeretettel ajánljuk a gyerekeknek - óvodásoknak és kisiskolásoknak - és a családoknak is!”

Regisztráció: https://forms.gle/YLM4zLkDjmQk2FmK8

Program
9.00        Megnyitó – Hodossy Vivien, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója
Köszöntő – Dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora  
9.05        Vásári képmutogató játék: Gulyás Miska és Káposzta Sára históriája – Hodossy Vivien, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója
9.15        Előadások a papírszínház műfajról
A program céljainak bemutatása – Székely Andrea, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola művésztanára, drámapedagógia szakfelelőse
A családi papírszínház bemutatása – Fekete Anetta muzeológus, Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely
A rút kiskacsa családi színház eszközeinek bemutatása – Bartha Kata bábművész
A Csimota papírszínház bemutatása – Csányi Dóra főszerkesztő, Csimota Kiadó

10.00        Előadások gyerekcsoportnak (A produkciókat ajánljuk az óvodások és kisiskolások számára)
Pöttyös Nap – Csupics Nikolett, pedagógus
Só – Revuczky Nóra, bábművész (Délibáb Színház)
10.30        A kék ló – Farkas Márta pedagógus, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója
A gomba alatt – Féjáné Demeter Dorina, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója
10.45        A papírszínház a pedagógiai munkában – Pásztor Csörgei Andrea könyvtáros, drámatanár (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium)    
11.25    Hazudós mese – Benyó Réka, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója
    A csillagszemű juhász – Rákóczi Barbara, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola hallgatója

11.30    Szünet

11.50        Előadások a szakmai közönségnek (gyerekek mutatják be saját alkotásaikat)
    A nyúl és a paci eltűnt töke – Surányi Lili középső csoportos óvodás
11.55    A Budai Rajziskola diákjainak előadásai
    A Muminok mindennapjai, Az irodai dolgozók mindennapjai – Rácz Sári
Folti és a farm – Albert Lilla
A szegényember és a kutyácska – Diószeghy Pál
Dr. Medvegyev rendel: hétfőtől szombatig – Hauer Hanna
A háromlábú kiscica – Pőcze Noémi
12.15        A sárga macska – Kopányi Alíz, Arany János Gimnázium, 9. évfolyam

12.25        Ebédszünet

13.00        Kerekasztal-beszélgetés a felmerülő gondolatokról, kérdésekről
Dr. Zóka Katalin főiskolai tanár, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektorhelyettese; Csányi Dóra főszerkesztő, Csimota Kiadó; Fábián Noémi képzőművész, tanár (Budai Rajziskola, MOME); Pásztor Csörgei Andrea könyvtáros, drámatanár (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Cerkabella); Revuczky Nóra bábszínész, drámatanár (Délibáb Színház); a beszélgetést vezeti: Székely Andrea, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola művésztanára, drámapedagógia szakfelelőse
14.00        Szamarabb a szamárnál - az Aranyszamár Színház bábelőadása ONLINE PREMIER!
Csizmás Kandúr – az egri Harlekin Bábszínház előadása

Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola a Váci Egyházmegye fenntartásában álló, pedagógus- és szociálpedagógus képzéssel, valamint a hitéletben segítőként dolgozók (kántorok, katekéták, lelkipásztori munkatársak) képzésével foglalkozó felsőoktatási intézmény. A Zsámbékon 1929-ben alapított tanítóképző szellemi- és jogutódja. Alap- és mesterképzésein államilag elismert BA és MA diplomát ad, de számos szakirányú továbbképzéssel is segíti a már diplomával rendelkezőket. Székhelye Vác festői szépségű egyházi központjában, a Székesegyház szomszédságában álló történelmi épület, emellett Budapesten egy modern, XXI. századi igényességű campusszal is rendelkezik. A főiskola szakmai tevékenysége tudományos ismeretekre és nemzetközi kapcsolatokra épülő oktatási gyakorlat alapján, katolikus szellemben – így más vallású, gondolkodású jelentkezők felé is teljesen nyitottan – zajlik, különös hangsúllyal az atipikusan fejlődő gyermekekre fókuszáló és alternatív pedagógiai módszerekre.


Vissza