Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Augusztus 19-21. Az ARANYKOCSI négy napig a Szent István-napi állami rendezvényen az Alkotmány utcában a Budakeszi Kultúra Alapítvánnyal

Programajánló

2022-07-19
2022. augusztus 19-21.

SZENT ISTVÁN NAP

állami rendezvény Budapesten

 11_20200820_093917.jpg

Az augusztus 20-i hétvégén négy napos, Szent István-napi rendezvénysorozattal ünnepelhetjük Magyarország államalapítását. Az ünnepség gerincét adó állami rendezvények, a Szent István-napi díszünnepség, zászlófelvonás és tisztavató mellett ünnepi szentmise, Szent Jobb-körmenet, majd tűzijáték is várja a nagyközönséget.

Az állami események részeként a tavalyi bemutatás után idén is három napig kiállítják az Alkotmány utcában az 1938-ban a Szent István-év és a 38. eucharisztikus kongresszus alkalmából a Szent jobbot országlátásra szállító aranykocsit, melynek az újjáépítését a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete felkérésére a Budakeszi Kultúra Alapítvány munkacsoportja megszervezte. Az aranykocsi a magyar kormány támogatásával készült el. Gazdája a Magyar Nemzeti Múzeum, otthona a Vasúttörténeti Park, ahol bármikor meglátogatható.

Augusztus 20-án az Alkotmány utcában várja az érdeklődőket, a hagyományőrző koronaőrök díszőrségével és a Szent Korona másolatával.

További részletek: https://szentistvannap.hu  

11_20210820_122120.jpg


Családi és gyermekprogramokkal, könnyű- és komolyzenei koncertekkel, valamint hagyományos magyar ízekkel várják a látogatókat az államalapítás ünnepén, a Szent István-nap rendezvényein augusztus 18–21. között. A húsznál is több rendezvényhelyszínen több száz program között válogathatunk majd fővárosszerte.

Magyarország születésnapjának méltó megünneplését a Szent István-nap húsznál is több programhelyszíne, több száz programja és változatos műsorkínálata teszi lehetővé. A „fesztiválhangulatot” többek közt koncertek tucatjai, könnyűzenei csemegék, valamint ismert és népszerű hazai és külföldi előadók biztosítják majd a nemzet fővárosában, Budapesten.

A Retro Tabán fellépői között hazánk rockéletének klasszisai – többek közt: Deák Bill Gyula, Nagy Feró és a Beatrice, Hevesi Tamás, Török Ádám és a Mini, a Takáts Tamás Dirty Blues Band, valamint az Edda Művek – kaptak helyet, míg a Road Movie Live Műegyetem rakparti helyszínén a fiatalabbak érdeklődésére számot tartó Ivan&the Parazol, Kaukázus, Bohemian Betyars, Hiperkarma és a Kelemen Kabátban lépnek fel. A Szabadréten a legjobb dj-ké és az elektronikus zenéé lesz a főszerep, míg az Utcazene Fesztiválon elsősorban külföldi előadókkal ismerkedhetünk.
A programkínálat gerincét a hagyományos állami események adják: az augusztus 20-ai ünnepnap programja a zászlófelvonással és a Szent István-napi díszünnepséggel kezdődik, ezt követően kerül sor a Magyar Honvédség légiparádéjára, a Kapisztrán téren pedig különleges hadászati bemutatókat és kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

A hagyományos haditechnológiák rajongói az 1927-ben épült Pannónia hajót csodálhatják meg, és az idén is megtekinthető az eredetileg 1938-ban megépített, ikonikus Aranyvonat. A Városok sétányán 348 magyar város zászlóinak, megyéinek, valamint a történelmi Magyarország 102 városának látványos installációját mutatják be, míg nemzetünk ikonikus sportolóival a Sporthősök programsorozat keretein belül ismerkedhetünk.
A Szent István-nap szervezői idén is gondoltak a magyar gasztronómia szerelmeseire: míg a hagyományos fogások kedvelőit a Magyar Ízek Utcája és a Csárdafesztivál várja, addig az ínycsiklandó street foodokat a Food Truck Show standjainál kóstolhatják meg az érdeklődők.

A rendezvény tavalyi sikerére való tekintettel újra megrendezik a Divat&Design Fesztivált a Bálnában, ahol a látogatók a legrangosabb magyar tervezőkkel találkozhatnak, kipróbálhatják kézügyességüket a kézműves-foglalkozásokon, továbbá fenntarthatósági programokon és figyelemfelkeltő kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetnek.

A Nehru-parton idén is megnyitja kapuit a Művészkert – itt sehol máshol nem látott egyedi zenei produkciók, filmvetítések és érdekes beszélgetések várják az irodalom és a kultúra szerelmeseit.

A gyermekkel érkezőknek a városligeti Varázsliget programkínálatából érdemes szemezgetniük, míg a népi kultúra szerelmeseit a nagy hagyományokkal bíró Mesterségek Ünnepe várja. Fülbemászó klasszikus dallamokért a Gellért-hegyi Panoráma Classical színpadához, az operettslágerekért pedig a Vigadó téri Operett Korzóra lesz érdemes kilátogatni.

A Szent István-nap rendezvényeinek ékköve az idén is az augusztus 20-ai tűzijáték.


Vissza