Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Körjegyzőségben Zsámbékkal

Közélet > Tök

2012-03-02


Januártól Zsámbékkal körjegyzőségben működteti polgármesteri hivatalát az 1400 lakosú Tök. A pilisvörösvári helyett a budakeszi járáshoz tartozna a Pilis-Buda-Zsámbék kistérségi társuláshoz csatlakozott település. Balogh Kálmán polgármesterrel az ez évi változásokról beszélgettünk.

Újra pályáztak a csatornára

Az idén 160 milliós költségvetéssel működő Tök 2010-ben adminisztrációs hibák miatt kiesett az európai uniós csatorna-beruházási pályázatból. A szabálytalansági eljárás következménye, hogy még több mint húszmillió forintot vissza is követelt a pályázatot kiíró fél, bár még folyik az egyezkedés, hogy még ne kelljen ezt az összeget visszafizetni vagy legalábbis ne az egészet.

A pályázatot tavaly szeptemberben újra beadták. „Úgy érezzük, hogy bármilyen nehéz is Tök pénzügyi helyzete, ha a 2013-ban záródó uniós költségvetési időszakban pályázati úton nem sikerül megvalósítanunk a belterületi csatorna-beruházásunkat, belátható időn belül még egy alkalmunk talán nem is lesz. A lakosság is nagy terhet vállal az ingatlanonként 295 ezer forintos hozzájárulással.” – tájékoztat Balogh Kálmán. A 620 millió forint nettó értékű beruházást a zsámbéki szennyvíztisztítóra kötnék rá, ami az 1200 m3/ nap kapacitású telep számára 160 m3/nap terhelést jelent majd.

Nagyobb fejlesztést pl. a faluközpontot, a Kútvölgy területét terhelő, régóta húzódó csapadékvíz gondok megoldását, járdaépítést csak a csatorna-beruházás után terveznek. „De ha találunk olyan pályázati kiírást, aminek magas, nyolcvan százalék feletti a támogatottsága, akkor az ahhoz szükséges önrészt biztosítjuk, és a pályázaton indulunk.” – szögezte le a polgármester.

Tökön az iparűzési adó 30-40 millió forint között mozog évente, idén 35 milliót terveztek, s remélik, hogy teljesül is ez a bevétel. Legnagyobb vállalkozásaik közül a Nyakas Pince Zrt. tavaly fejezte be 150 milliós beruházását, melynek során egy bemutató pincészetet is megvalósítottak, a Nyakas-hegyen húsz hektár szőlőültetvényt telepítettek mintegy 75 millió forint értékben. A Budatáj is folyamatosan fejleszt Tökön és a Champignon Union is újabb technológia kiépítésébe kezdett, melynek végösszege milliárdos nagyságrendet is elérheti.
A kulturális élet terén jelentős változás, hogy Kemény Attila, aki eddig egyedül vitte a művelődési házat és a könyvtárat is, nyugdíjba ment. Munkáját a művelődési ház élén a Kecskemétről érkezett Patyi Annamária, a könyvtárban Kelemen Márta végzi.

ZSÁMÉRT-ötletek

A ZSÁMÉRT keretein belül is jelentősebb elmozdulás körvonalazódik: a hulladék-gazdálkodási és a vízgazdálkodási törvény módosulására készülnek és keresik az együttműködés lehetőségét az új feltételek mellett. A hulladékszállító szolgáltató cégek szerződése lejár december 31-ével. Az új hulladékgazdálkodási törvény szerint vagy állami, vagy önkormányzati tulajdonú céggel kell szerződniük az önkormányzatoknak. Felmerült annak a lehetősége, hogy a ZSÁMÉRT több mint egy tucat települése létrehozna erre a szolgáltatásra egy közös céget, amely elláthatná nem csak a tagtelepülések szolgáltatását.

Ami a vízgazdálkodást illeti, nagyon drága és kemény a víz nem csak Tökön, de a környező településeken is. Olcsóbb és jobb vízminőséget biztosító szolgáltatót keresnek, bár csak két lehetőség közül választhatnak: a dunai és a tatabányai vízbázis.

Pilisvörösvár helyett a budakeszi járáshoz tartoznának

Tök, Zsámbékkal és Perbállal közösen nem a Zsámbéki-medence többi települését tömörítő budaörsi kistérség, hanem a Pilis-Buda-Zsámbék kistérségi társulás tagja. A polgármesterek között itt nagyon jó összhang és eredményes együttműködés alakult ki, amit a kistérségi összetétel megváltoztatásával, azaz a budaörsi kistérséghez való csatlakozással, nem akartak kockára tenni. A gyógytorna, gyógytestnevelés, óvodapedagógia területén a pilisvörösvári központú kistérségtől, a szociális és gyermekjóléti feladatok ellátásban a budakeszi HÍD Családsegítő Szolgálattól kapnak segítséget. Az iskolai igényeiket Zsámbékkal közösen, szintén kistérségi üzemeltetésben oldják meg.

A járások beosztásánál azonban meglepődtek, amikor a Zsámbéki-medence települései közül csak Perbált és Tököt csatolták Pilisvörösvárhoz, ezért mindkét település kérelmezte a budakeszi járáshoz való átsorolásukat. – „Az okmányirodai szolgáltatásokat tekintve egyébként is Budakeszihez tartozunk, az építéshatósági ügyeinket is Budakeszin intézik, együttműködünk a HÍD Családsegítővel, de kérésünket a közlekedési helyzet is indokolja: míg Pilisvörösvárra egy nap három járattal lehet eljutni, addig Budakeszire félóránként indulnak buszjáratok. A Zsámbéki-medence települései számára Budakeszi a jó megoldás.” – mondja a polgármester.

Budaörs az irányú törekvésére, hogy Budakeszi helyett járási központ lehessen vagy Herceghalommal, Biatorbággyal és Törökbálinttal önálló járást alkothasson, Balogh Kálmán elmondta, hogy a Zsámbéki-medence települései kitesznek közel hatvanezer főt, nagyjából ennyi a másik négy település lakosainak száma is. Egy átlagos járásnak a kettő talán sok, egészségesebb lenne, ha mindkét rész külön-külön járásközpontként alakulna meg.

Körjegyzőségben Zsámbékkal

2013. január elsejétől hatályos az önkormányzati törvénynek az a módosítása, miszerint a 2000 főnél kisebb településeknek a hivatali működésüket valamilyen összefogásban kell megvalósítaniuk. A rendszerváltás óta, hogy Zsámbék és Tök különvált, Tök önálló hivatallal működik. Tavaly a képviselő-testület több ülésen is tárgyalta ezt a kérdést és úgy döntött, hogy Zsámbékkal fűzik szorosabbra az együttműködést. A két település annyira összeépült már, hogy egyes zsámbéki intézmények a tökiekhez néha közelebb esnek, mint pl. az orvosi ügyelet, a sportközpont, a tűzoltóság, iskola. Így minden okuk megvan azt remélni, hogy ez az együttműködés sikeres lesz. Januártól körjegyzőséget hoztak létre Zsámbékkal: egy évük van rá, hogy kipróbálják, hogyan működik az, ami jövő januártól már kötelező lesz.

Koós Hutás Katalin
Fotó: Salamon László

***

A TÖKI HELYTÖRTÉNETI GYÛJTEMÉNY várja kedves látogatóit a Tűzoltó szertár mellett (a régi óvoda épületében).
Érdeklődés és időpont egyeztetés Sütő Irénke nénitől kérhető a 06-30-2360-064 telefonszámon.


Vissza