Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A bükki „füvesember”

Életmód > Nagykovácsi

2010-03-10


Hajdanán a magyarokat a sámánok, javasasszonyok és füvesemberek gyógyították, mert őseink úgy vélték, a természetben minden bajukra találnak megoldást. A gyógynövények titkait és rejtélyeit a bükkszentkereszti „füvesembertől”, Szabó Gyuri bácsitól tudhattuk meg Nagykovácsiban a február 20-i Családi Életmódnapon, az Öregiskolában.

Hajdanán a magyarokat a sámánok, javasasszonyok és füvesemberek gyógyították, mert őseink úgy vélték, a természetben minden bajukra találnak megoldást. Az orvostudomány fejlődésével azonban a gyógyfüvekkel való gyógyítás előbb gyanússá, később üldözendővé vált. Úgy tűnik, hogy a gyógyfüvek most ismét reneszánszukat élik. A mai szemléletváltást jól mutatja az Egészségügyi Világszervezet 2008-as pekingi nyilatkozata, amely a hagyományos orvoslást, mint az egészségmegőrzés egyik formáját egyrészt elismeri, másrészt széles körű hozzáférhetőségét is szorgalmazza. A gyógynövények titkait és rejtélyeit a bükkszentkereszti „füvesembertől”, Szabó Gyuri bácsitól tudhattuk meg Nagykovácsiban a február 20-i Családi Életmódnapon, az Öregiskolában.

-    1934-ben, hatéves koromban beköltözött szüleimhez anyai nagymamám, Bori néni, aki egy kis borsodi falunak, Sajókazincnak volt a javasasszonya. Jól ismerte a füvekkel való gyógyítás titkait, ezért a beteg emberek hozzá szaladtak tanácsért, szárított gyógynövényekért, amelyek hatásos gyógyírnak bizonyultak bajaikra. A családban hatan voltunk testvérek, és a nagymama keresett közülünk valakit, akinek elmondhatja mindazt a tudást, tapasztalatot, ami immár ötszáz évre visszamenőleg anyai ágon öröklődött. A hat unoka közül engem választott. Egész kicsi korom óta nagyon szeretem a természetet, sokszor elszöktem otthonról, de ilyenkor soha nem a városba mentem, hanem a határba. Nagymama nyolc éven keresztül tanított, ez idő alatt sok olyan gyógynövényről és különleges hatásról beszélt, amelyek még a tankönyvekben sem találhatók.  

 
-   ... hallhatnánk erről bővebben is?
-    Először a gyógynövényeket ismertette meg velem, naponta magyarázta, hogy melyiket mire lehet használni. Később azt is megmutatta, hogy miként kell ezeket gyűjteni, szárítani és hogyan lehet teákat, tinktúrákat (alkoholos kivonat), vagy éppen kenőcsöket készíteni, ahogy akkoriban mondták. A második, harmadik évtől a betegségekre tanított; ez nagyon fontos volt, mert a paraszti világban nem lehettek betegek az emberek, mert akkor nem volt kenyerük. Számukra fontossá vált a megelőzés, de még így is történtek sérülések, amiket gyorsan kellett kezelni. Ilyenkor különböző vérzéselállító növényeket használtunk. Csak érdekességképpen említem, hogy 1992-ben a szentendrei skanzenban rendeztek egy kiállítást a honfoglaláskori népi gyógyításról, ahova én is ellátogattam. Legnagyobb meglepődésemre nagyon sok olyan dologgal találkoztam, amit még a nagymama is tanított nekem. Mondhatom azt, hogy gyerekkoromtól használom mindazt, amit a nagymamától tanultam. Nálunk pl. mindig volt 4-5 liter gyógynövényekből készült tea a tűzhely tetején, és aki szomjas volt, abból ivott. 1988-ban mentem nyugdíjba, majd ’90-től kezdtem el a gyógynövényekkel a piacra járni. Bükkszentkereszten hatvanféle gyógynövényt számláló, egy hektáros bemutató kertet alakítottam ki. Az apró parcellákban megtalálható a bojtorján, a pásztortáska, a porcsinfű, a vérehulló fecskefű, a kakukkfű, mentából három és még sok más érdekesség, mint háromszáz tő macskamenta, amely egyébként majdnem kipusztulna. Erről a növényről 2000 éves írásos anyag is található.  Külön érdekesség az ősi magyar növény, a Nepeta Pannonica, vagyis a magyar menta, ami a táltosok itala volt, egyébként pedig torokrekedtségre és az influenza megelőzésére kiválóan használható. A bemutató kert azt a célt szolgálja, hogy a gyógynövény gyűjtőtúrára érkező vendégeink megismerkedhessenek a növényekkel, hogy aztán a szabadban is biztosan felismerhessék azokat. 

-    Hogyan gyűjti Gyuri bácsi a növényeket, milyen fortélyokat ismer?
-    A gyógynövényeket jól megvizsgálom, mikor vannak a gyűjtésre leginkább érett állapotban. Ez azért is nagyon fontos, mert ilyenkor rendelkeznek a legnagyobb hatóanyag tartalommal. Tudnunk kell azt is, hogy a fő gyűjtőhelyem, Bükkszentkereszt az ország második legmagasabb pontja, ahol a speciális szubalpin klíma miatt a gyógynövények 30%-al magasabb hatóanyag koncentrációval rendelkeznek. Vegyük pl. a diófa levelét, ami a gyűjtési napló szerint június elejétől augusztus végéig gyűjthető; azonban ha későn indul a tavasz, akkor bizony várni kell a gyűjtéssel, mivel ilyenkor még csak halványzöld a levél és nem elég vastag. Gyűjteni akkor szabad, amikor a dió már akkora a fán, mint általában lenni szokott, ilyenkor a levél megvastagodik, megsötétedik, és kipermetezte már magából azt a ragacsos anyagot, aminek nem szabad benne lennie. A levelet viszont csak addig szabad gyűjteni, amíg meg nem jelenik rajta a rozsdagomba, mert ekkor már nincs benne az a fő hatóanyag, amit juglonnak hívunk. Szinte minden növénynél el lehet mondani hasonló fortélyokat, de a legfontosabb szabály, hogy mindig a növény állapotának megfelelően végezzük a gyűjtést. 

-    …ha már a diófa levélnél tartunk, elárulná, hogy az mi mindenre jó?
-    Óh, a diólevél az egy csoda! Régen vérhígításra használták, de nagyon jó a lábszárfekélyre és kiváló gyulladásgátló hatása miatt gyakran alkalmazták az orr- és garatmandula gyulladás, illetve bélgyulladás ellen. Kiváló látásjavító, külsőleg a szemet öblögetve használjuk zöld hályog és szürke hályog kezelésére, de a májműködést is segíti. Míg a gyógyszerek több különféle mellékhatást is okoznak, a gyógynövényeknél nincs ilyen. Ugyan lassabban hatnak, hatásuk viszont tartósabb. 

   Milyen teákat készít Gyuri bácsi?
-    Az egyedi teáim úgy 30 körül vannak és valamivel kevesebb, kb. 25 féle keveréket állítok elő. Ezek közül a György-tea, vagyis a Diabess egy szabadalmaztatott speciális találmány, amit cukorbetegek részére készítünk. Ez a tea mindenkinek leviszi a cukorszintjét, ezen felül pedig tisztítja az ereket, rendben tartja a koleszterinszintet és a szövődményeket is megelőzi. Epekő esetén viszont nem szabad használni. Itthon gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban lehet kapni, és már elég sokan isszák, külföldön viszont tizenhét országban hozzák forgalomba.  A teák közül külön ki kell még emelnünk a háromlépcsős babaváró csomagot is. Manapság egyre több az olyan fiatal házaspár, akik nagyon szeretnének gyermeket, de valami miatt ez mégsem sikerül. Ennek oka lehet betegség, de sokszor azoknál is előfordul, akiknél semmilyen rendellenességet nem talál az orvos. Az ilyen "meddőség" hátterében állhat a stressz, az egészségtelen életmód, a helytelen étkezési szokás, a kevés mozgás vagy a szervezet elsavasodása. A számukra kidolgozott programomnak már legalább ötven baba köszönheti az életét.

-    Miben látja Gyuri bácsi a gyógynövények fontosságát?
-    A gyógynövények legfontosabb szerepe a megelőzés. Van olyan teaprogramom, a Négyesfogat, amely életfontosságú szerveink helyes működését segíti elő, ami a legtöbb betegség megelőzése is egyben. Ha mégis megbetegszünk, a gyógynövények kiválóan kiegészítik az orvosi terápiát, mégpedig úgy, hogy a szervezetünket öngyógyításra ösztönzik. Nem véletlen, hogy évezredek óta használja őket az emberiség.

Az immár 82 éves szakember késő ősztől egészen tavaszig fáradhatatlanul járja az országot, hogy eleget tegyen a sok meghívásnak. Ugyanakkor május végétől augusztus végéig gyógynövénytúrákat tart a Bükkben, ahol szívesen fogad minden érdeklődőt és tanulni vágyót. Ilyenkor a részt vevők szakszerű irányítás mellett gyűjthetik be azokat a gyógynövényeket, amelyekre szükségük van. Aki viszont a túrákra nem tud elmenni, Gyuri bácsi honlapján (www.gyorgytea.hu) is tájékozódhat a teakeverékekről, illetve a budapesti boltban (V. ker. Bank u. 6.) is hozzájuthat azokhoz.   

Antalóczy Péter


Vissza