Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tizenöt éves a Keresztesy Alapítvány

Kultúra > Budakeszi

2010-03-09


A budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium diákjait tanulmányaikban támogató alapítvány fennállás óta 295 tanulót részesített összesen közel tizenötmillió forint értékű ösztöndíjban. A tanulmányi, művészeti, sport- (röplabda, foci és sakk) és továbbtanulási támogatásokat a minden év tavaszán négy hónapra Magyarországra érkező alapító, Keresztesy Mihály jelenlétében adják át a gimnáziumban.

 „Az élet, a sors gyönyörű dolgokat ad egy létnek az életen keresztül, de a legnagyobbat, amit egy gyermekember kaphat, az az édesanyja.”- örökíti meg háláját a család emlékét őrző fotóalbum elején Keresztesy Mihály, akinek anyai nagyapja, Keledy Tibor 1940-43 között Kolozsvár, 1944. november 11-ig pedig Budapest polgármestere volt. A nagyapa 1945-ben családjával – a még itthon megszületett unokával - együtt kivándorolt Venezuelába, végül Grenada szigetén telepedett le. Lánya, Keresztesyné Keledy-Pláner Lívia, akinek emlékét az alapítvány és a Prohászka gimnáziumban kialakított emlékszoba is őrzi, azt vallotta, addig érdemes élni, amíg az ember hasznos tud maradni. Ezt az életfilozófiát és haláláig őrzött magyarságát bizonyítják azok a magyaros motívumokkal készített hímzések, terítők, gobelinek, festmények, amelyek már nyugdíjas éveiben a keze alól kikerültek.

Keresztesy Mihály lapunknak elmondta, hogy olyan biztos alapokra helyezte a székesfehérvári egyházmegye felügyelete alatt működő alapítványt, hogy akár örökké képes lesz a tanulóknak támogatást adni.Vissza