Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Vackor és Móric Budakeszire érkezett

Életmód > Budakeszi

2010-03-06


Február elején két medve, Vackor és Móric érkezett a Veresegyházi medveotthonból a Budakeszi Vadasparkba. Az új kifutót február 17.-én ünnepélyes keretek között adta át a közönségnek a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Vadaspark vezetősége. A medvéket és a későbbiekben ugyanide érkező öttagú farkas falkát bemutató terület várhatóan a 30 éves intézmény új vonzereje lesz.

A medvekifutót tavaly kezdték építeni. A három méter magas, kiugrás gátlóval felszerelt kerítés, és az annak belső oldalán elhelyezett villanypásztor szükséges biztonsági intézkedés, ha figyelembe vesszük, hogy Vackor a 2 éves, fiatal nőstény mackó testsúlya 140 kg, míg Móric, az 5 éves hím medve 310 kg-ot nyom. A medvék nagy testsúlyához nagy testi erő társul. A barnamedve európai viszonylatban bátran nevezhető az állatok királyának, hiszen a legnagyobb európai emlősállat, melynek az emberen kívül nincs természetes ellensége. A medvék 4-6 évesen válnak ivaréretté és 10-11 éves korukig nőnek. Vadon 25 évig, állatkertben 50 évig is élhetnek. Naponta 15 kg élelmet esznek, ami a közhiedelemmel ellentétben elsősorban gyümölcsből és zöldségekből áll. Húst csak egyszer kapnak egy héten.

A néphagyomány szerint február 2-a az a nap, amikor a barlangjából előjövő medve, ha saját árnyékát meglátva visszabújik, akkor még 40 napig tart a hideg.

fotók: Salamon LászlóVissza