Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Az elfelejtett festő

Kultúra > Budakeszi

2010-03-01


Ezzel a címmel nyílik kiállítás március 2-án a budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Központban, amely Gannay János (1905-1992) festőművésznek állít emléket. A Lajoskomáromban született művész az ötvenes évektől Budakeszin élt és alkotott.

Aba Novák Vilmos és Glatz Oszkár volt a mestere. Életművét a műterem csendjében szorgalmas munkával hozta létre. Tagja volt a Művészeti Alapnak, díjak és elismerés nélkül, a művészetnek élt. Életműve szétszóródott, a szakma nem beszél róla, nevét nem ismerik, képeit elfelejtették. Gannay János sosem vágyott hírnévre, dicsőségre. Sokszor lehetett látni az utcán, a piacon, ahogy háromlábú állványán, stafelájjal a kezében festett, vagy néhány gyors mozdulattal a vázlatkönyvébe rajzolt. Az idősebbek talán még emlékeznek rá. A táj különösen vonzotta, felfedezte a festői környezetben elhelyezkedő Budakeszit. Remek utcarészleteket, csendéleteket, portrékat festett. Budakeszi festője volt. A különösen az izgalmas fény-, árnyék- és színhatások ragadták meg őt.
A kiállítás, amely március 20-ig várja a látogatókat, magángyűjteményből származó festményeken, rajzokon, vázlatokon eleveníti meg újra Gannay József képi világát.

Dévényi János 

ProgramajánlóVissza