Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Hatályon kívül a polgármester felfüggesztése

Közélet > Páty

2010-01-21


Bognár András, Páty polgármestere lapunkat arról tájékoztatta, hogy a Fővárosi Ítélőtábla 2009. december 3-án kelt jogerős végzésével hatályon kívül helyezte a Pest Megyei Bíróság július 27-i végzését, amely nem jogerősen felfüggesztette őt polgármesteri tisztségéből. Az Ítélőtábla az elsőfokú bíróságot új határozat meghozatalára utasította.

A polgármester tájékoztatása szerint a Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy az elsőfokú bíróság végzését az elsőfokú eljárás olyan lényeges szabályainak megsértésével hozta meg, amely miatt az érdemi másodfokú elbírálásra nem alkalmas, ezért a végzést hatályon kívül kellett helyezni. Ugyanis az elsőfokú bíróság a felfüggesztésről a polgármester meghallgatása nélkül határozott, s csak a végzéssel együtt kézbesítette - ráadásul mellékletek nélkül - a keresetlevelet az alperes Bognár Andrásnak, s a döntéshez meg sem kísérelte az ellenérdekű fél álláspontját beszerezni. A felperes pátyi képviselők egyoldalú előadására alapított határozat ezért nem csak megalapozatlan, hanem olyan lényeges eljárási szabálysértés, amely a másodfokú eljárásban sem orvosolható. Ezért azt a Fővárosi Ítélőtábla december 3-án hatályon kívül helyezte és az elsőfokú bíróságot új határozat meghozatalára utasította.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a polgármester felfüggesztését, és tisztségéből való eltávolítását a helyi képviselő-testületi többség kezdeményezte, sorozatos jogszabály-sértésekre hivatkozva. Michels Gábor alpolgármester a képviselő-testület által alakított vizsgálóbizottság megállapításaira és a jogi szakvéleményre hivatkozva korábban úgy nyilatkozott, kezdeményezésük egyik oka egy önkormányzati telek testületi felhatalmazás nélküli eladása 45 millió forintért, amely rá két napra 90 millióért cserélt gazdát. Szó van az iskolaépítés állítólag polgármesteri mulasztás miatti meghiúsulásáról is.

Bognár András szerint egy nyolcadik éve tartó embervadászat újabb állomásához érkezett az ellene folytatott gyűlölethadjárat. Elgondolkodtatónak tartja, hogy ma Magyarországon egy polgármesterrel elvileg bármit meg lehet tenni.

Az ügy május 13-án a bíróságon folytatódik.

Koós Hutás Katalin

Kapcsolódó cikkünk: Eltávolítanák a pátyi polgármestert - 2009-07-08


Vissza