Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Déli harangszó

Kultúra > Tök

2017-04-20


Ma délben a töki református templomból szólt a harang. A Nyakas-hegy lábánál fekvő falut szőlő- és borkultúrájáról ismerik nem csak hazánkban, de a nagyvilágban is. Nevét hasonló nevű birtokosától kapta a középkorban. Református gyülekezetéről 1621 óta maradtak fenn írásos feljegyzések.

A törökök kiűzése után a Zichy-uradalomhoz tartozott 1848-ig. A templom középkori alapra épült 1784-ben, huszonhat méter magas tornya 1802-re készült el. A templom úrasztala vörös márvány, 1740-ben faragott híres famennyezetének darabjai 2010-ig a fővárosban, az Iparművészeti Múzeumban voltak láthatók. Ezeket a festő-asztalosairól híres Révkomáromból érkezett mesterek készítették. A munkálatok, az ilyenkor szokásos módon, a nyári hónapokban zajlottak, és az ősz beálltával fejeződtek be. A készítés időpontját és a készítők nevét az egyik kazetta terjedelmes felirata őrizte meg.

Tök község református templomának tornyában két harang lakik. A délidőben megszólaló 420 kilós harangot Isten dicsőségére öntötte Szlezák László mester 1922-ben Budapesten.


Vissza