Fórum
Buda környéki Iránytű Fórum
 
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   TaglistaTaglista   CsoportokCsoportok   RegisztrációRegisztráció 
 ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

A kormányzó

 
Lezárt fórum: ide nem küldhetsz témát, választ, nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.   Lezárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> Filmajánló
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
polkaCsatlakozott: 2006.12.15. Péntek 22:44
Hozzászólások: 4

HozzászólásElküldve: Pént. Dec. 15, 2006 11:10 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Megnéztük a filmet. Horthyról eddig a rendszerváltás előtti iskolai tananyagból úgy nagyjából annyit tudtam, hogy a fasizmussal és az antiszemitizmussal kötik össze a nevét.

Eddig nem tudtam róla, hogy a száműzetésben élő Horthy-család számára sokáig dúsgazdag és hálás zsidó családok biztosították az anyagi fedezetet a rangjukhoz méltó életvitelhez. Horthy Kenderesi síremlékét "a hálás zsidóság" szalaggal ellátott koszorú díszíti. Nem tudtam, hogy az akkori Európa egyik legképzettebb és legműveltebb embere volt Horthy Miklós. Nem tudtam, hogy négy gyermeke közül hármat eltemetett. Idősebbik fia, a rendkívül jó megjelenésű, s az ország szempontjából is igen ígéretes jövő előtt álló István máig tisztázatlan körülmények között zuhant le repülőgépével.
Az első világháború és Trianon vesztesége felett a teljes gazdasági összeomlás határán imbolygó csonka országtestben épített fel egy új államot, amely alig egy évtized alatt az akkori Európa erős középmezőnyébe zárkózott fel. Mindezt a egység megteremtésével tudta elérni, melyre szeméye és az általa képviselt és az egész ország számára elfogadható értékerend volt a garancia.
Javaslom a film megtekintését. Számomra egy nagy fehér foltot töltött meg tartalommal és szőtte egységbe azokat az ismeretfoszlányokat, amiket eddig sikerült összegyűjtenem erről a korról.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
deja vuCsatlakozott: 2006.11.30. Csütörtök 18:48
Hozzászólások: 4
Tartózkodási hely: II. kerület

HozzászólásElküldve: Csüt. Nov. 30, 2006 6:52 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Moziműsorban keresni ajánlom a www.port.hu Mozi rovatát. Filmcím alapján rákeresve minden budapesti lehetőséget feldob.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
baronCsatlakozott: 2006.11.08. Szerda 14:18
Hozzászólások: 6
Tartózkodási hely: Budakeszi

HozzászólásElküldve: Pént. Nov. 24, 2006 10:40 pm    Hozzászólás témája: A kormányzó Hozzászólás az előzmény idézésével

Dokumentumfilm (185 perc) Rendező: Koltay Gábor
"A két világháború közötti Magyarország, a király nélküli királyság kormányzója, vitéz nagybányai Horthy Miklós neve jelképezi az 1920-44 közötti magyar történelmet. Az első világháborút követő két forradalom, majd a trianoni békediktátum következtében harmadára zsugorodott ország politikai, gazdasági, kulturális értelemben a végső megsemmisülés határához érkezett. Az, hogy a tragédia mégsem következett be, ellenben a társadalom minden részletére kiterjedő, szerves és sokoldalú nemzetépítés kezdődött, amely mindenekelőtt gazdaságilag állította talpra az országot, majd minden egyéb vonatkozásban is megerősítette azt, mindenek előtt Horthy Miklós kormányzónak, miniszterelnökeinek és mindazoknak a generációknak köszönhető, akik a társadalom legkülönfélébb területein működve mély magyarságtudattal és vitathatatlan szakértelemmel a 30-as évek közepére nemcsak kivezették az országot a nehéz helyzetből, de komoly fejlődési pályára is állították. Az időközben megváltozott európai politikai körülmények, mindenekelőtt Hitler hatalomra jutása Németországban, alapvetően átrendezte a térség erőviszonyait, s a második világháború forgószele Magyarországot is magával sodorta. 1945 után az új rendszer a régitől való teljes elhatárolódás alapján jött létre. A mai felnőtt generációk az iskolában Horthy fasizmusról tanultak, s ez a fogalom még ma is gyakran megjelenik a közbeszédben. A rendszerváltozást követően, 1993-ban a kormányzó végakaratának megfelelően földi maradványainak kenderesi újratemetése emlékezetes belpolitikai vihart okozott.
Koltay Gábor a magyar történelem játékfilmes feldolgozásai után (István, a király, Julianus barát, Honfoglalás, Sacra Corona) és a nagysikerű Trianon című dokumentumfilmet követően a két világháború közötti Magyarország történelmét, a ma is tabunak számító, egyoldalúan tárgyalt kérdéseket dolgozza fel új filmjében. Mindenekelőtt Horthy Miklós kormányzó személyére fókuszálva mutatja be a magyar történelmet, s benne a kormányzó személyét, helyzetét, szándékait, lehetőségeit, cselekedeteit. A kétrészes, háromórás filmalkotás hozzájárul a történelmi fehér foltok feltérképezéséhez, egy árnyalt, az értékekre figyelő történelemszemlélet kialakításához, a nemzettudat elmélyítéséhez, mindenekelőtt pedig a tárgyalt időszak politikai, gazdasági, kulturális, szellemi törekvéseiből a ma is érvényes gondolatok felmutatásához, a tanulságok levonásához, a tapasztalatok hasznosításához. A film hangsúlyozottan foglalkozik Horthy Miklós kormányzó német fogságának, amerikai védőőrizetének és németországi tartózkodásának, majd portugáliai emigrációjának eseményeivel, amelyek teljességgel ismeretlenek még a történelem iránt érdeklődők előtt is. Ugyancsak nagy hangsúlyt kap a kormányzó politikai utóéletének bemutatása.
A filmben a Horthy család két tagja, a koronatanúk hitelességével megszólaló özv. Horthy Istvánné, gróf Edelsheim Gyulai Ilona, valamint fia, ifj. Horthy István mellett közismert történészek, szakemberek és más közéleti személyiségek, többek között Bíró Zoltán, Boross Péter, Deák István, Gidai Erzsébet, Kovács Dávid, Nemeskürty István, Raffay Ernő, Salamon Konrád, Szerencsés Károly, Szita Szabolcs, Takaró Mihály, Török Bálint működnek közre.
A filmben gazdag archív fotó és mozgóképanyag mutatja be a két világháború közötti Magyarországot, amely időszak közismert személyiségeitől származó idézeteket ismert színészek, a kormányzót megszemélyesítő Szélyes Imre, valamint Bánffy György, Benkő Péter, Csurka László, Ferenczi Csongor, Kautzky Armand, Oberfrank Pál és Sipos Imre tolmácsolják.
"
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Lezárt fórum: ide nem küldhetsz témát, választ, nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.   Lezárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> Filmajánló Időzóna: (GMT +1 óra)
1 / 1 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Magyar fordítás © Andai Szilárd