Fórum
Buda környéki Iránytű Fórum
 
 Gy.I.K.Gy.I.K.   KeresésKeresés   TaglistaTaglista   CsoportokCsoportok   RegisztrációRegisztráció 
 ProfilProfil   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned   BelépésBelépés 

költségvetési koncepció

 
Lezárt fórum: ide nem küldhetsz témát, választ, nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.   Lezárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> ONLINE KÉPVISELŐI FOGADÓÓRA
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Csomor RitaCsatlakozott: 2007.11.04. Vasárnap 13:56
Hozzászólások: 34
Tartózkodási hely: Budakeszi

HozzászólásElküldve: Csüt. Nov. 27, 2008 10:59 pm    Hozzászólás témája: költségvetési koncepció Hozzászólás az előzmény idézésével

A Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság nov. 26-i ülésén tárgyalta a jövő évi költségvetés irányelveit tartalmazó költségvetési koncepciót. A civil képviselők is tettek javaslatokat (olvasható a www.civilek.info honlapon).
A bizottság a civil koncepciót csak részben támogatta. Egyetértés volt abban, hogy a szociális támogatások keretét – a rászorultak számának várható emelkedése miatt – meg kell emelni. Egyetértés volt abban is, hogy – amint a jelen lévő könyvvizsgáló is kifejtette – a kialakulóban lévő általános gazdasági válság miatt a szokásosnál jóval nagyobb tartalékkereteket kell képezni. Beemelték a Hivatal előterjesztésébe azt a már két éve is javasolt adómódosítást, amely a helyben lakó, de máshová bejelentkezett tulajdonosokat a Budakeszire való bejelentkezésre ösztönzi, ami által a gépjárműadójuk, a személyi jövedelemadójuk helyben maradó része és az állami normatívájuk majd Budakeszire folyik be.
A civil koncepció két fontos eleme volt, hogy a bizonytalan gazdasági környezet – kamat- és energiaár növekedés, megszorítások és elvonások – szükségessé teszik a kiadások, beruházások, vagyongazdálkodás igen szakszerű és összehangolt tervezését és a város energiaköltségeinek csökkentését. Ehhez javasoltuk egy pénzügyi-gazdasági elemző-tervező munkacsoport, de legalább egy munkatárs, és egy fő városi energetikus alkalmazását a Polgármesteri Hivatalban. Javaslatunk mellé állt a pénzügyi iroda vezető asszonya, és támogatta a Bizottság két pénzügyi szakember tagja, Monostori Ernő és Prukács Gáborné, Mészner Antal tartózkodott és Kertész Ferenc ellene szavazott, ezzel a Bizottság a javaslatunkat elutasította. Megjegyezzük, hogy a 70/2008. (VI. 2.) számú VFKB határozat szerint „Javasolt, hogy energetikus megbízására kerüljön sor.” Reméljük, hogy a képviselő-testület mégis támogatni fogja a javaslatokat, valamint azt is, hogy Budakeszi csatlakozzon az Albertirsa, Pilis, Pomáz, Hosszúhetény, Tatabánya települések által a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetében működő Éghajlatváltozás Kutatóműhellyel együtt alapított szövetséghez, a „Klímabarát Települések Szövetségéhez. Ez utóbbiról részletes információ olvasható a www.klimabarat.hu és a www.klimaalap.hu honlapon.
Kifogásolta a PVB elnöke, hogy a civil javaslat, miközben nem kíván többletterheket hárítani az állandó lakosokra, megkíméli a bérből és fizetésből élők megélhetését, és a létfeltételeiket jelentő vagyonelemeket, ugyanakkor az önkormányzat kötelezően ellátandó és eddig önként vállalt feladatait a korábbi színvonalon javasolja fenntartani. Javaslatunk megtételével tudatosan számoltunk azzal a következménnyel, hogy emiatt a beruházásokra szánható pénz lesz kevesebb. Ugyanúgy gondolkoztunk, mint bárki a saját családjában: ha kevesebb a pénzünk, nem a létfenntartásunktól vonunk el először pénzt, bár szigorúan takarékoskodunk, hanem elhalasztjuk az egyéb költekezést, beruházást.
Szerepelt a hivatal előterjesztésében, hogy a következő beruházásokra, a prioritás megjelölése nélkül, a lehetőségek függvényében, a 2009-es költségvetés fedezetet biztosít:
Funkcióbővítő és városrehabilitációs pályázat, melyhez 200 MFt önrész biztosításáról döntött a testület
GAMESZ helyzetének megoldása
Fő u. 74
Nagyszénás csatorna-beruházás
Akadály-mentesítés
E-önkormányzat
Esélyegyenlőségi terv
Sport koncepció
Turizmusfejlesztési koncepció
Buszsáv pályázathoz útépítési szerződés
Belterületi közlekedési koncepció
Iskolai, óvodai terembővítés
Csapadékvíz elvezetés tervek és kivitelezés
Pitypang Óvoda, Bölcsőde, Iskola bővítés, tervek és kivitelezés
Meggyes utcai játszótér tervezés, kivitelezés
Temető
A pénzügyi iroda vezetője ehhez a következő megjegyzést fűzte: „Ha az első tételt, ami egy elbírálás alatt álló pályázatunk, benne hagyunk a listában, akkor nyerés esetén felejtsük el az összes többit, mert nincs rá fedezet, sőt, még ennek a pályázatnak 200 MFT-os önrésze sincs meg.” Erre érkezett egy olyan javaslat, hogy a Keszivíztől át lehet csoportosítani egy nagyobb összeget az önkormányzathoz. Egy hasonló, de fordított irányú átcsoportosítás után fedezetlen uniós pályázati önrészről tett valótlan nyilatkozat miatt az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) most folytat nyomozást Dombóváron.
_________________
Csomor Rita
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Lezárt fórum: ide nem küldhetsz témát, választ, nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.   Lezárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> ONLINE KÉPVISELŐI FOGADÓÓRA Időzóna: (GMT +1 óra)
1 / 1 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Magyar fordítás © Andai Szilárd