Programajánló
Szeptember 28. KORMORÁN-koncert a Templomkerti estéken Máriaremetén

2019-09-10 12:57:50
222 olvasás


Templomkerti esték – Művészek a templomért 2019
Jótékonysági estek a Máriaremetei Bazilika javára
(1029 Budapest, Templomkert 1.)

Az estek fővédnöke:
Dr. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere
Az estek háziasszonya:
Schmitt Pálné Makray Katalin
Az estek házigazdája:
Esterházy László kanonok, esperes plébános

Állandó program
18:00 Szentmise
19:00 Templomkerti Esték – előadás

A rendezvények ingyenesek, de a templom céljaira felajánlásokat elfogadnak.

2019. szeptember 28. szombat 19:00
Ki szívét osztja szét
Kormorán-koncert
Tagok: Vadkerti Imre ének, gitár (Felvidék, Guta), Fehér Nóra ének (Vajdaság, Mohol), Gáspár Álmos (Erdély, Kézdivásárhely), Szűts István billentyűs hangszerek, Karácson Zsolt dob, Zsoldos Tamás basszusgitár, Szekeres Zoltán gitárok, Koltay Gergely fúvós hangszerek

Templomkerti Estek – 2019

Tizennegyedik évébe lépett idén a Templomkerti Esték kulturális és jótékonysági rendezvénysorozata. Az ötlet Bődey Katitól és 6 éve elhunyt férjétől, Bődey Sándortól származik, a II. Kerületi Önkormányzat pedig már a kezdettől mögé állt a kezdeményezésnek. 2006 nyarán vendégül látták a Kormorán együttest Máriaremetén, a Kisboldogasszony Bazilika kertjében. A zuhogó eső ellenére nagy tömeget vonzó előadás nagy sikerén felbuzdulva azóta minden évben 5-6 rendezvénnyel rendezik meg az eseménysorozatot a Máriaremetei Bazilika Makovecz Imre által tervezett szabadtéri oltáránál. Az esték fővédnöke Dr. Láng Zsolt polgármester, a háziasszonya Schmitt Pálné Makray Katalin, és a házigazdája Esterházy László kanonok, esperes plébános.
A cél az volt, hogy a városrészben élők színvonalas szórakoztatása mellett a Máriaremetei Bazilika felújítási munkáit is támogatni lehessen. A hívó szóra a felkért művészek egytől egyig, azonnal jöttek, hogy fellépésükkel, műsorukkal szolgálják a nemes célt.

Az előadások ingyenesek, a hívek az adományaikkal, a művészek művészetükkel támogatják a bazilikát. Esterházy László kanonok, esperes plébános az adományokból építi-szépíti és javítja a templomot. Az eddig felajánlott adományokból többek között a gyóntatószékek és padok felújítására, az orgona javítására fordítottak, de bővítették, javították belőle a szabadtéri oltár előtti padsorokat, vagy valamelyik régi keresztet a parkban. Egy-egy Templomkerti este felajánlásaiból más célokhoz is hozzájárultak, például az államadósság csökkentéséhez, vagy a Széher úti Szent Ferenc Kórház szívultrahang-berendezés megvételéhez. Az elmúlt 13 év alatt több mint 8 millió forint adomány gyűlt össze.

Az elmúlt 13 évben kb. 32 000 látogató fordult meg a Templomkertben, és csodálhatta meg az összesen 64 előadást. Ez idő alatt több mint 400 művész lépett fel a szabadtéri oltárnál. A hagyománnyá vált rendezvénysorozat a városrész egyik kiemelkedő kulturális eseménye a kerület egyik legvarázslatosabb helyén, amelyről emelkedett lélekkel távozik néző és fellépő művész egyaránt.

Ez évi jótékonysági koncertsorozatunkra több előadóművész is családjával érkezik.

Május 18-án, az idei nyitóeseményen rögtön két „nagyágyú”, a Sasvári- és a Varga-dinasztia… Sasvári Sándor Léna lányával, Varga Miklós pedig ikreivel, Viviennel és Szabolccsal lép fel, de a közös éneklés sem marad el.

Május 25-én A százgyökérű szív című előadással Sík Sándor születésének 130. évfordulójáról emlékezünk meg, Dóczy Péter rendezésében. Az előadás a Szin-Do Art Társulás és az Udvari Kamaraszínház közös produkciója.

Június 1-jei Határtalanság című koncert – a Nemzeti Összetartozás Napja tiszteletére – a Török Tilla Folk Experience legújabb "Napkeletről" lemezbemutató koncertsorozatának egyik utolsó hazai állomása. A testvérekből és barátaikból álló formáció legközelebb egy hónapos tengeren túli, amerikai koncertturné alkalmával ad hírt magáról.

Július 27-én egy újabb családot köszönthetünk a Templomkertben, Apák és Fiak, Bolyki Balázs és a B4 (Balázs fiai, Bolyki Gergő, Bolyki Levente, Bolyki Dávid és Bolyki Máté) adnak koncertet ugyanitt.

Augusztus 24-én Haáz Sándor karnagy vezetésével a leginkább csak „Fili’ néven emlegetett Szentegyházi Gyermekfilharmónia Gyermekkórusa és Zenekara ad koncertet a Templomkertben. A méltán nagyhírű együttest száz kórustag és negyven zenekari tag alkotja. Az együttes repertoárja rövid klasszikus művekből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll.

Szeptember 28-án lesz az idei zárókoncert, mely mintegy keretbe foglalja az előadássorozatot. A Kormorán együttes visszatér a 2006-os koncert színhelyére abból az apropóból, hogy a zenekar egyik alapítója és művészeti vezetője, Koltay Gergely idén március 15-e alkalmából Kossuth-díjat kapott.

Az előadásokat szombatokon, a 18:00 órai szentmise után, 19:00 órakor tartjuk.

A rendezvények ingyenesek, de a templom céljaira felajánlásokat gyűjtenek. Az augusztus 24-ei előadás adományait a Szentegyházi Gyermekfilharmónia kapja.

Nyomtatás :: Bezárás