Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


de Ponte 100: előadás Schwaigernben

Panoráma > Budakeszi,Nagykovácsi

2022-12-09

A magyarországi németek kitelepítéséről tartott előadást a németországi Swaigernben a városban élő, de anyai ágon nagykovácsi származású Günter Lehrich a budakeszi származású neves grafikusművész, de Ponte József emlékévének németországi rendezvénysorozata keretében november 16-án. Az előadás az 1946-os kitelepítésekről és annak következményeiről szólt, ami kapcsolódik a de Ponte család Budakesziről való kiűzetéséhez is.Marczi50: ünnepel a művelődés háza

Kultúra > Pest megye

2022-12-09

Budapest II. kerületében, a Rózsadomb alján, a Millenáris mögött található Marczibányi tér ma leginkább a művelődési központjáról ismert. A 1972-es megnyitása óta töretlen népszerűséggel bíró Marczibányi Téri Művelődési Központ napjainkban is a kerületi kultúraszervezés egyik zászlóshajója. Programkínálatát koncertek, táncházak, színházi előadások, különféle tanfolyamok és klubfoglalkozások színesítik.


Igazgatási szünet az önkormányzatoknál

Közélet > Pest megye

2022-12-08

Csatlakozva a kormányzati igazgatási szünethez, az önkormányzatok 2022. december 22-től 2023. január 6-ig igazgatási szünetet rendelnek el, mialatt az ügyfélfogadás szünetel, s csak a halaszthatatlan közfeladatok ellátását biztosítják. Az igazgatási szünet időtartama nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe a 460/2022. (XI. 10.) Korm. rendelet 3. § (2) bekezdése alapján.


Munkaügyist keres Budakeszi

Gazdasági rovat > Budakeszi

2022-12-08

allas.jpgA Budakeszi Egészségügyi Központ pályázatot hirdet munkaügyi előadó munkakör betöltésére határozatlan idejű egészségügyi szolgálató jogviszonyban, teljes munkaidőben, a Budakeszi, Fő u. 179. alatt. A pályázat benyújtásának határideje: 2023. január 15. A munkakör a pályázatok elbírálását követően azonnal betölthető. A pályázat elbírálásának határideje: 2023. január 31.


Budakeszi művész szobra a legnagyobb lengyel költőről

Kultúra > Pest megye

2022-12-07

Adam Mickiewicz mellszobrát, Gábor Emese alkotását avatták május 24-én a III. kerületben. Jerzy Snopek, volt budapesti lengyel nagykövet szavai szerint 2017 utolsó napján beszélgetett Tarlós főpolgármesterrel, akinek bevallotta, hogy szeretné, ha lenne Mickiewiczről, legnagyobb nemzeti költőjükről elnevezett hely Budapesten. Varsóban Petőfinek szobra van, utcát neveztek el róla, és az egyik iskola is az ő nevét viseli.


Aljegyzői és igazgatási ügyintézői pályázat

Gazdasági rovat > Páty

2022-12-07

allas.jpgA Pátyi Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény alapján pályázatot hirdet a polgármesteri hivatal aljegyzői és igazgatási ügyintézői munkakör betöltésére. A pályázatok benyújtásának határideje: 2022. december 15. A részletes pályázati kiírások alábbiakban olvashatók:


Borverseny Pátyon

Kultúra > Páty

2022-12-06

A Buda környéki Borkultúra Egyesület 2022-es pátyi Márton napi újborversenyére 11 helyi gazda 32 tételt nevezett. A borok nagy része az Etyek-Budai borvidék településeiről származott. A zsűri elnöke Szabó Attila, az Etyek-Budai borvidék volt hegybírója, tagjai Auerbachné Farkas Zsuzsanna borász és Buránszki György a NÉBIH borlaborjának analitikai mérnöke voltak.


December 6. Szent Miklós napja

Kultúra > Budakeszi

2022-12-06

A reformáció után bő három nemzedékkel megjelent nyugat-magyarországi evangélikus perikópás könyv (1589) még az ünnepek közt szerepelteti Miklós myrai püspök, a keleti és nyugati kereszténység egyik legnépszerűbb szentjének napját. Máté 6,1-4 volt ekkor az előírt evangéliumi szakasz: „Vigyázzatok: kegyességeteket ne az emberek előtt gyakoroljátok, csak azért, hogy lássák azt, mert így nem kaptok jutalmat mennyei Atyátoktól."


Pest megye legszebb kertjei 2022

Életmód > Pest megye

2022-12-05

PM_Felsopakony-20220418_085039.jpgMásodik alkalommal rendezték meg a Virágos Pest megye versenyt, melynek célja a környezetbarát, kulturált településkép kialakítása, a megyében élő emberek életminőségének javítása, a vendégváró-kép kialakítása, a magyar kertkultúra ápolása, kiterjesztése volt. Az ünnepélyes díjátadót a halásztelki Malonyai kastélyban rendezték, melyen részt vett Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke is.


Hogyan támogathatóak a meddő párok?

Életmód > Pest megye

2022-12-05

Anna-Joachim_Konf1.jpgAz Apor Vilmos Katolikus Főiskola pesterzsébeti kampusán november 17-18-án tartott „Meddő párok megsegítése és a prevenció lehetőségei” c. tudományos konferencián a meddőséghez kapcsolódó prevenciós és támogató lehetőségeket mutattak be. A segítségnyújtásnál számos tényezőt  kell figyelembe venni: 


Átadták a gödöllői Arbo Park fejlesztéseit

Életmód > Pest megye

2022-12-02

arbopark06.jpgA Pilisi Parkerdő egyik legizgalmasabb turisztikai központja a gödöllői Arbo Park erdészeti arborétum, ahol az idén 120 éves erdészeti-tudományos célú növénygyűjtemény különlegessége, hogy a fajokat nem izoláltan találjuk meg, mint más arborétumokban, hanem a velük kialakult társulásokban, természetes környezetükben.