.

2018. augusztus 14. kedd, Marcell napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


A közbiztonságra összpontosítanak

Páty > Közélet
2012-02-06
1750 olvasás

Ma délelőtt adták át Pátyon a települési összefogással létrejött körzeti megbízotti irodát, amely nagy előrelépés a hétezres falu közbiztonság-védelmének szervezetté tételében. Az avatáson részt vett Gulyás Dénes, a körzet országgyűlési képviselője, Orosz János, a budakeszi rendőrőrs parancsnoka, Schlosser Mercédesz, a helyettese, és a szomszédos települések is polgármesteri szinten képviseltették magujat. A szalagot dr. Csipler Norbert, budaörsi renőrkapitány és Székely László polgármester vágta át. Lapunk munkatársa az iroda felállításában és működtetésében kulcsszerepet játszó alapítvány új elnökével beszélgetett.

Az 1991-ben alapított közhasznú Alapítványt Páty fejlesztéséért 1997 áprilisában alakította át legutóbb Páty önkormányzata a község műszaki, környezetvédelmi, sport, kulturális, szociális, egészségügyi és közbiztonsági fejlesztéseinek támogatására.

Az Alapítvány Páty Fejlesztéséért munkatársai az alábbi levéllel adták vissza megbízatásukat:
"Az Alapítvány Páty Fejlesztéséért Schumicky András elnökletével közel tizennégy éve, a mostani kuratóriumi tagok részvételével hét éve végezte munkáját. Legjobb tudomásunk szerint a faluban közmegelégedésre dolgoztunk a pátyi civil szervezeteknek és magánszemélyeknek kidolgozott pályázati rendszerünkkel, illetve a pátyi búzaszentelő szentmisék köré kialakított Pátyi Tavasz rendezvények szervezésében és lebonyolításában. Számos egyéb feladatot is végeztünk, melynek minden részletéről a weblap oldalain (www.afp.hu) tájékozódhatnak.
A pátyi önkormányzat képviselő-testületének 2011. december 19-i határozatainak értelmében az alapítványnak az eddigiektől eltérő tevékenységet és szerepet szán az alapító, ennek megfelelően mind az alapító okiratot, mind a kuratórium tagságát átalakította. Ezúton is szeretnénk a falu lakosságától elbúcsúzni, és az új kuratórium munkájához sok sikert kívánni."

Schumicky András kuratóriumi elnök,
Reményi László kuratóriumi titkár,
dr. Bendl János kuratóriumi tag,
Dr. Czajlik Zoltán kuratóriumi tag,
Karvázy Szabolcs kuratóriumi tag,
László Béla kuratóriumi tag.

 

Az 1997-től Schumiczky András elnökletével működő alapítvány nevéhez fűződik 2006 óta a Pátyi Tavasz rendezvénysorozata, a Forrás téri parkosítás támogatása több mint félmillió forinttal, 2010 márciusában a Csilla von Boeselager-szobor felállítása, napközis gyermektáborok szervezése. Múlt év december 19-én az alapító az alapítvány új szerepéről döntött: az új profil a közbiztonság, melyről az új elnököt, Schneider Mihály biztonságtechnikai szakmérnököt kérdeztük.

-   Mi volt az indoka az alapítvány átalakításának?
-   Az APF újraelosztó, szervező feladatait az önkormányzat visszavette saját hatáskörébe. A „kiürült” alapítványt közhasznúsága miatt szerették volna megőrizni, ezért kértek fel minket annak újraépítésére az új profil szerint. Manapság különösen fontos a külső támogatások, pályázati források bevonási lehetőségének megteremtése, a pályázatokon, a támogatási rendszerekben a szakértő fellépés, a biztonságvédelem menedzselése, az önkormányzat, a közösség ez irányú támogatása. A bejegyzett és közhasznú alapítvány azonnal működőképes kereteket biztosít a munkánkhoz. Reméljük, az újabb törvények nem írják felül a meglévő lehetőségeinket. Az elmúlt egy év eredményei bizonyították, hogy összefogással, elkötelezettséggel és megfelelő szakértelemmel a legnehezebb gazdasági-pénzügyi környezetben is lehet eredményeket elérni.

-   Mik ezek az eredmények?
-   Kiváló a kapcsolatunk a helyi rendőri erőkkel, a rendőrőrs, a kapitányság parancsnokaival is, ami még közvetlenebbé válik, ahogy a napokban elkészült Pátyi Körzeti Megbízotti Irodát átadjuk a biztonságvédelmi erőknek, amelyet biztonsági központként használhat a rendőrség és a polgárőrség is. Önkormányzatunk pénzügyi, magánszemélyek és cégek aktív munkatámogatásával a biztonsági központot már fel is szereltük minden szükséges eszközzel, hogy a helyi körzeti megbízott hozzáférhessen ugyanazokhoz az adatokhoz, amihez a Budakeszi Rendőrőrs. Nagyot léptünk előre a biztonságvédelem terén, hiszen eddig a majd 8000 főnyi pátyi lakosságra egyetlen helyben szolgálatot ellátó rendőr sem jutott, nem volt működő polgárőrség sem, a technikai védelmi rendszerekről nem is beszélve, miközben a jelenlegi országos átlag alapján a település lakosságszáma négy rendőrt indokolna.

-   Februártól már négy állandó rendőr váltja egymást Pátyon.
-   A múlt év végén bejegyzett polgárőrséggel együtt komoly bűnmegelőző kapacitást alakítottunk ki, őket már láthatják az utcákon a feliratozott, felszerelt járőrautóinkban. Fontos az állandó jelenlét, mert a környező települések már évtizedekkel ezelőtt megteremtették azokat a biztonságvédelmi képességeket (rendőrőrs, polgárőrség, térfigyelő kamerarendszerek), amellyel a pátyinál lényegesen jobb közbiztonsági állapotokat biztosítottak. A bűnözés az elmúlt években érezhetően áttolódott a védelem nélkül maradt Pátyra. Ezt a tényt felismerve alkottuk meg 2011 áprilisában azt az összetett közbiztonsági és bűnmegelőzési tervet, melyet a képviselő-testület elfogadott, s amelynek keretében kialakítottuk a biztonsági központot, biztosítottuk a reagáló rendőri erők, a polgárőrök folyamatos jelenlétét. Erre a stabil alapra építkezhetünk tovább 2012-ben.

  Milyen pénzből gazdálkodnak?
-   Az alapítvány néhány százezres vagyonából, amit gondos elődeink hagytak ránk. Ezt alapvetően önkormányzati támogatásával, az alapítvány céljaival egyetértő szervezetek, magánszemélyek, vállalkozások pénzügyi és munkatámogatásával és pályázaton nyert támogatásokkal bővítenénk. Egy összetartó, jól összedolgozó csapat alakult ki: ha valamire nincs elegendő pénz, pótoljuk társadalmi munkával, összefogással.

-   Mi a következő feladat?
-   Az új biztonsági központ video megfigyelő-rögzítő szolgálati helyiségébe beüzemelnénk a TCP-IP térfigyelő rögzítő rendszer központját és első 4-8 kamerát felszerelnénk a stratégiailag fontos megfigyelési pontokra, amint az ehhez szükséges források rendelkezésre állnak. Idén finomítjuk az együttműködés gyakorlatát a rendőrség és a polgárőrség között. Célunk, hogy működésünk eredménye már idén minden pátyi lakos számára érzékelhető legyen.

  Kik az új kuratóriumi tagok?
-   Az alapítvány kurátorai Karvázy Szabolcs és Budavári Zoltán. A kuratóriumot támogató szakértőkkel bővítenénk. A jövőben is számítok, arra a szilárd és kitartó támogatásra, amelyet a már kialakult biztonságvédelmi csapattól, a képviselő-testület többségétől és leginkább Székely László polgármestertől kaptunk. Talán már az idén behozhatjuk azt a hátrányt, amit a pátyi lakosok elszenvedtek, hiszen adójukkal mindig becsülettel megfizették azt az állami közszolgáltatást, a közbiztonság állami biztosítását, amelyet nem élvezhették teljes körűen, az alapfeltételek hiánya miatt. 

Hájas Ágnes

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC