.

2020. February 26. Wednesday, Géza napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Nem lesz golfpálya Pátyon

Páty > Közélet
2010-07-26
1308 olvasás

Július 14-én, mindössze egy nappal a jelenlegi Páttyal közel azonos lakosságszámot engedő újpátyi gigaberuházás szabályozási tervének hatályba lépése előtt, a pátyi képviselő-testület váratlanul meghozta azt a döntést, melyre a beruházás ellen egy éve kitartóan tiltakozók olyannyira vártak: visszavonták korábbi határozatukat azzal az indokkal, hogy az előírt határidőre a beruházó Grupo Milton nem tudta megszerezni az érintett terület tulajdonjogát.

Buda környéki Iránytű Szerkesztősége
Koós Hutás Katalin főszerkesztő

Tisztelt Főszerkesztő Asszony!!

Mint talán már értesültek róla, Páty önkormányzata rendeleti úton vonta vissza a Golf-falu néven elhíresült óriás-beruházáshoz kapcsolódó rendezési tervet. A terv alapján megépülő komplexum véglegesen tönkre tette volna a Zsámbéki-medence e szegletét, ezért nagy megkönnyebbülés az itt élő tízezrek számára ez a pozitív fejlemény. Ez a döntés nem magától született. Közel egy év kitartó küzdelem kellett hozzá, melyből oroszlánrészt vállaltak azok az újságírók és szerkesztőségek, akiket nem rettentett vissza a beruházó politikai és gazdasági pressziója.

Nyilvánosság nélkül semmire sem mentünk volna.

Ezúton köszönöm munkáját, és elkötelezettségüket a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, mindnyájunk nevében.

Telki Önkormányzata nevében, tisztelettel,
Móczár Gábor alpolgármester
2010.07.21

Az ülésen a beruházást ellenzők nevében Tollner József és három képviselőtársa a golfpályára vonatkozó szabályozási terv hatályba lépésének július 15-i határidejét javasolta volna december 15-re módosítani, remélve, hogy a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa által kezdeményezett eljárásban az alkotmánybíróság megsemmisíti a pátyi önkormányzat erre vonatkozó döntését. Dr. Sal Béla Leó és a golfprojekthez eddig következetesen ragaszkodó képviselők azonban egyenesen az ominózus rendelet visszavonását kezdeményezték arra való hivatkozással, hogy a beruházó Grupo Milton nem tudott határidőre a terület tulajdonosává válni, a szükséges telekalakítások sem történtek meg. Az ügyészség egy hónappal korábban a pátyi polgármesteri hivatal építési osztályának a terület megosztására vonatkozó határozatait megsemmisítette, így a földhivatali sorrendtartási szabályok miatt a terület átminősítése sem ment végbe egyelőre: beruházási terület helyett szántóföld marad.

A meglepetésszerű döntésnek azonban volt egy szépséghibája: a golfberuházást engedő testületi döntés rendelet volt, a visszavonási döntés csak határozat, amely alacsonyabb rendű volta miatt nem alkalmas a rendelet visszavonására. Ezen azonban a másnapra, július 15-ére újra összehívott ülésen segítettek: immár rendeleti formába öntve a golfberuházásnak szabad utat adó rendelet visszavonására hozott döntést.

Nem lesz tehát hat-hétezer fő betelepedését engedő golfberuházás Telki határában, nem lesz bevásárló centrum és spanyol-angol magániskola sem, és a szintén ígéretként elhangzott, hárommilliárdos útberuházás is lekerült a napirendről.

Páty polgármestere, Bognár András az MTI-nek közölte: "jó magyar szokás szerint elüldözték a beruházót", így nagy eséllyel tényleg nem épülhet fel a golffalu. Annyi helyen, annyi hatóságnál jelentették fel a spanyol céget - tette hozzá -, hogy másfél-két évbe telne, mire kiderülne: "mégis minden rendben van" a tevékenységük és a projekt körül, csakhogy ezt az időt már nincs türelmük kivárni.

Porkoláb József képviselő az origo.hu-nak úgy nyilatkozott, az volt a szándékuk, hogy a választások előtt "tiszta lelkiismerettel", amennyire lehet, lezárják a sokat vitatott ügyet.

Zsarnóczay István lépviselő lapunknak elmondta, a település jövőjét hosszútávon meghatározó döntéseket nagyobb körültekintéssel kellene kezelni, előkészíteni, kellő időt, teret és nyilvánosságot adva a felkészülésre, a szakmai és társadalmi egyeztetésekre. Társadalmi konszenzus nélkül nem lehet, nem szabad „jövőt építeni”. Ehhez elkerülhetetlen annak felismerése, hogy a képviselőség nem hatalom, hanem szolgálat: kellő alázattal, a megelőlegezett választói bizalomnak megfelelve, a település egészéért érzett felelősséggel szabad csak döntést hozni. 

Az ellenzők egy része a golfprojekt végét reméli, a befektetők csak halasztásról beszélnek. A Grupo Milton jelenlegi helyzete azonban egyelőre nem sok jóval kecsegtet a folytatást illetően.

-    A cég pátyi elképzeléseit Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa "száz sebből vérzőnek" ítélte, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult.

-    A megvalósulatlan kormányzati negyed mögött is felbukkanó cégcsoport, a Sedesa SA. sávolyi motorpálya-beruházását a pénzügyminisztérium gazdaságtalannak és jogszerűtlennek találta, mely mögül kihátrált a Magyar Fejlesztési Bank. A motorpálya építésének koordinátora, Suchmann Tamás is lemondott, mikor a kezdetben magántőkéből, majd a kiszemelt spanyol pénzintézet kihátrálása után 35 milliárd magyar állami forintból megépíteni tervezett versenypályáról kiderült: mind az ésszerűsége, mind a fejlesztésben részt vevők előélete kívánnivalót hagy maga után, s ugyanezt a beruházást Szlovákiában negyedannyi (!) pénzből, állami támogatás nélkül véghezvitték.

-     A Szeged és Makó közötti M43-as autópályát építő, a Sedesa SA, a Szeviép Zrt. és a Hídépítő Zrt. alkotta Tisza M43 konzorciummal kapcsolatban szintén komoly pénzügyi problémák körvonalazódnak. A beruházás biztosan nem készül el a határidőre. 

-    Pécs szocialista vezetése két éve írta alá a szerződést Kovács Bence Jánossal, a Grupo Milton elnökével. A város 6,3 milliárd forintért eladta hét részből álló stratégiai ingatlancsomagját az egyedül pályázó, Valenciában bejegyzett, mindössze három alkalmazottal dolgozó spanyol ingatlanfejlesztő cégnek, köztük a 25 emeletes Magasházat, az „áper” (A/1)-laktanyaként ismert, belvárosi méretű, volt honvédségi területet, s a Munkácsy utcai volt rendelőintézet épületét. Az 1989 óta üresen álló Magasházat a bemutatott tervek szerint szupermodern felhőkarcolóvá alakították volna át, business centerekkel, luxus-apartmanokkal, panoráma-étteremmel, s az átépítést 2010-re fejezték volna be. A Grupo Milton azonban időközben eltűnt a pécsi nyilvánosság elől. Az új városvezetésnek egyelőre arra sincs lehetősége, hogy jogi lépéseket tegyen a rosszul megkötött szerződésekkel elkótyavetyélt ingatlanok miatt. A szerződésben nincs biztosíték, még kötbér sem terheli a spanyolokat, ha jobb időkre spekulálva évekig nem csinálnak semmit. A Grupo Milton kötelezettsége csupán annyi, hogy „a jogerős építési engedély kézhezvételétől számított öt éven belül törekedni fog” a megígért fejlesztések megvalósítására. – írja a hvg.hu

A pátyi golfberuházásban eddig kötelezettségeket vállaló, néhány főt alkalmazó Grupo Milton tehát támogatás és források nélkül vélhetően magára maradt a gigantikus újpátyi tervvel, miközben az érdekérvényesítő képességére ébredő, településhatárokon átívelő lakossági összefogás példa értékű győzelmet aratott.

 Koós Hutás Katalin

Kapcsolódó cikkeink:
Golf - Mi lesz július 15. után? - 2010-06-29
Merre tart a golfprojekt? - 2010-05-14
Július 15-re tolták a szabályozási terv hatályba lépését - 2010-04-01
Ülést tart a pátyi testület - 2010-03-29
Tüntettek a pátyi golfváros ellen - 2010-03-24
Tollner: A spanyol módszer - beváltatlan ígéretek, elmaradt beruházás, kártérítési perek - 2010-03-23
A golfpark megrengette a Zsámbéki-medencét - 2010-03-12
Mi történt a népszavazás óta? - 2010-03-08
Kizárhatják a pátyi fideszeseket a pártból - 2010-02-25
Lemondott a polgármester - 2010-02-24
Szabad út a golfvárosnak - leleplezik a beruházót - váratlanul lemond a polgármester Telkiben - 2010-02-22
Rendkívüli ülésen döntenek Pátyon a golfváros sorsáról - 2010-02-20
A szükségesnél kevesebben mentek el szavazni - 2010-02-15
Elmaradtunk a felelősségtudat fejlődésében - 2010-02-07
Egyelőre szántó marad a fejlesztendő terület - 2010-02-05
Érvek és tények - 2010-02-04
Pátyé lehet a régió legerősebb gazdasága - 2010-02-03
Budakeszi a pátyi beruházás ellen szavazott - 2009-12-17
Mi készül Pátyon? - 2009-12-04
Február 14-én szavazhat a nép - 2009-12-03
Településméretű lakópark Páty és Telki között - soha nem látott lakossági ellenállás szerveződik - 2009-12-01

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC