.

2020. February 23. Sunday, napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Gyógyít a gyapjas tintagomba

Életmód
2019-11-18
190 olvasás

Gábor Emese képzőművész, gombaszakértő lapunk kérdésére elmondta, ez a legértékesebb ebből a fajtából. Kiváló csemegegomba, ő töltve ajánlja. Csak fiatalon, míg a lemezei fehérek, ajánlott szedni, mert az öregebb példányok tintaszerűen elfolyósodnak. Egyenként vagy csoportban terem: egy csoportból meg is van az ebéd.

A tintagombák alkohollal együtt fogyasztva mérgezők lehetnek egy koprin nevű anyag miatt. A gyapjas tintagomba az egyetlen, amely nem tartalmazza ezt az anyagot, így akár bort is kóstolhatunk hozzá.

A más néven petrencegombának is nevezett gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) vércukorszint-csökkentő hatása a népi gyógyászatból régóta ismert. Állatkísérletekkel is igazolták: eredményesen csökkentette a II típusú diabéteszben szenvedő egerek vércukorszintjét. Képes enyhítheti az érelmeszesedést és annak következményeit. Gátolhatja a cukorbetegség kialakulásának folyamatát, csökkentheti a magas koleszterin- és trigliceridszintet és hatékonyan erősítheti az immunrendszert.

Jól nézzék meg, hogy honnan gyűjtik, mert kiemelkedően magas a nehézfém-koncentrációs képessége, ezért szennyezett területek kármentesítésére akár alkalmas is lehet. Érdemes inkább erdőkben, kezeletlen réteken gyűjteni, mint parkokban, permetezett kertekben, vagy szántóföldek mellett.

Csak gombaszakértővel bevizsgáltatott gombát fogyasszanak!


Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC