.

2020. July 15. Wednesday, Henrik,Roland napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Unokázós csaló, digitális gyerek, házŐRző app

Pest megye > Közélet
2019-07-26
200 olvasás

A pest Megyei Rendőrfőkapitányság szerkesztőségünkbe eljuttatott tanácsait tesszük közzé a szűnni nem akaró unokázós csalók elleni védekezéshez, laklásunk biztonsági szintjének növeléséhez és  ahhoz, hogy az egyre erősebben digitális környezetben felnövő gyerekünk mellett hogyan lehessünk hatékony digitális szülők.

Digitális gyerekek-digitális szülők

„Ha az internetről van szó, szülőként néha muszáj rossz zsarunak lenni”

Az iskolások zöme a Z generáció tagja, akiket digitális bennszülöttekként is definiálnak, hiszen mindennapjaikat átszövi a számítógép és az okoseszközök használata. A kapcsolatokat egy időben élik meg, a valós és a virtuális világban egyszerre zajlanak az események, a kettő szinte már nem is válik el egymástól. Kialakul a lépéstartás az információkkal, természetesen nem lehet minden információt fejben tartani, de bármi bármikor megtalálható. Mindez természetes része az életnek, nagyon gyorsak az elérési utak. Soha sincsenek egyedül, bármikor lehetnek online, bárhol és bármikor beszélhetnek magukról, kiadhatják érzéseiket, gondolataikat.

Digitális szülőnek lenni pedig nem más, mint szülőként megérteni az internettel együtt élő gyerekek digitális környezetét. Minőségi időt kell velük tölteni, az online világban szerzett élményeiket meg kell ismerni, beszélgetni kell velük erről, figyelmesen meg kell hallgatni és segíteni nekik felfedezni a világháló adta számtalan lehetőséget. 

Az internetes veszélyek minden korban mások. A kisgyerekeknél az ijesztő, nem nekik való tartalmak okozhatnak álmatlan éjszakákat, rossz emlékeket. Kamaszkortól egyre több időt töltenek az interneten. A 18-19 éves korosztály 76% internet használó, megdöbbentő, hogy ugyanez az adat a 14-17 évesek körében 94%, ami azt jelenti, hogy szinte nincs olyan magyar tini aki ne lógna az interneten. Az idősebb korosztályban jogosan merül fel a kérdés: „mit lehet ott ennyi ideig csinálni?”… közösségi oldalakat böngészni, ismerkedni, játszani, zenét letölteni, csevegni, tanulni…

A szülők, illetve a család felelős hozzáállása kulcsfontosságú szerepet tölt be a gyermekek online jelenlétét illetően.

Az operációs rendszer beállításával és különböző szűrőprogramok segítségével szemmel tarthatja gyermeke online tevékenységét, korlátozhatja az elérhető oldalakat, valamint akár a gép előtt töltött idő mértékét is.

*** 

HázŐrző App

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács fejlesztette ki a „HázŐrző” elnevezésű korszerű mobiltechnológiai alkalmazást, amely mindenki számára elérhető és letölthető.

A mobil alkalmazás segítségével felmérheti otthona védelmi szintjét. Kitölthet egy tesztet, és kiderítheti, hogy mennyire biztonságos a lakása! A HázŐrző személyre szabott tanácsokat ad a biztonsági szint növelésére. Tudja meg, hol kell megerősítenie otthona védelmét, hogy családja és értékei nagyobb biztonságban legyenek! Az alkalmazás része egy látványos kiterjesztett valóság játék is, amely játékos, humoros formában ismerteti azokat a védelmi eszközöket, amelyek hatékonyan csökkentik a betörések kockázatát. A játék a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szórólapjával vagy az internetről letölthető, és kinyomtatható markerrel működik, de akár egy másik eszköz képernyőjét is használhatja a marker megjelenítésére.

Az alkalmazás az alábbi elérhetőségekről tölthető le ingyenesen:
Google Play:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.attrecto.nbt&hl=hu
App Store:https://itunes.apple.com/us/app/h%C3%A1z%C5%91rz%C5%91/id1172215929?mt=8
Link a játék nyomtatható markeréhez: http://hazorzo.bunmegelozes.info/NBT_marker.pdf

*** 

BONTSA A VONALAT!

A bűnelkövetők körében nem vesztett népszerűségéből az úgynevezett „UNOKÁZÓS” csalás. Az elkövetés módszerének lényege, hogy a csalók közeli hozzátartozónak (pl. unoka) kiadva magukat hívják fel vezetékes telefonon az idős embereket és valamilyen okra, például tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt vagy pénzzé tehető értéket csalnak ki tőlük.

Ezekben a csalástípusokban közös:
- A csalók az idős emberek pénzét, értékeit igyekeznek megszerezni.
- Telefonon (vezetékes) keresik fel őket.
- Legendával állnak elő, amely történet alapja egy közeli családtagot ért krízishelyzet vagy baleset.
- Lelki nyomást gyakorolnak, kihasználják az idős emberek hiszékenységék, jóindulatát.
- Idős áldozataikat véletlenszerűen, de akár előre eltervezett módon is kiválaszthatják.

Amennyiben hozzátartozóval, unokával kapcsolatban keresik, szakítsa meg a telefonhívást!   BONTSA A VONALAT!

Haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a megnevezett unokával, családtaggal, mert így tudja ellenőrizni a hívás valódiságát! Ne adjon át pénzt, értéktárgyat senkinek!

Fontos!
Amennyiben hozzátartozóval, unokával kapcsolatban keresik, szakítsa meg a telefonhívást!   BONTSA A VONALAT! Haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a megnevezett unokával, családtaggal, mert így tudja ellenőrizni a hívás valódiságát! Ne adjon át pénzt, értéktárgyat senkinek!

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112-es segélyhívószámon!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC