.

2020. May 28. Thursday, Emil,Csanád napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Megalakult a Tápió Natúrpark

Pest megye > Életmód
2019-06-25
156 olvasás

Az országban 14. natúrparkként tizennyolc településen, hetvenötezer lakossal, hetvenháromezer hektáron megalakult a Tápió Natúrpark két erdei iskolával, Farmoson egy XIX. századi követelményeknek megfelelő természetvédelmi oktatóközponttal és tizenhárom tanösvénnyel. Mára az ország területének kilenc százaléka natúrpark: tizenkilenc megyéből tizenöt érintett.

A natúrparki kezdeményezések már a rendszerváltáskor megjelentek Magyarországon, de a természetvédelmi törvénybe csak 2004-ben került bele a natúrpark fogalma, majd 2005-ben jött létre a Magyar Natúrpark Szövetség. Hozzátette, nemrég készült el a magyar natúrparkokról szól rendelet is, amely szabályozza majd a címadományozást, működést és minden olyan kérdést, amely a mindennapi tevékenységhez szükséges.

A natúrpark elsősorban a táji örökségre és a természeti értékek védelmére alapoz, de újdonsága és a nemzeti parkoktól megkülönböztető sajátossága, hogy céljait a helyi emberek, közösségek bevonásával kívánja megvalósítani.

Pest Megye Önkormányzata a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együtt 1996-ban hozta létre a Tápióvidék Természeti Értékeiért Közalapítványt azzal a céllal, hogy a Tápió-vidék és a tájtörténetileg hozzá kapcsolódó területek (összesen 21 település) természeti értékeinek feltárását és megőrzését segítse, és mind szélesebb körökben megismertesse az itt élőkkel és az ide látogatókkal. Emellett fontos feladatának tekinti, hogy az egészséges emberi környezet megőrzése érdekében és a fenntartható vidékfejlesztésben közreműködjön a helyi önkormányzatokkal és a hivatalos szervekkel.

Egy évvel később 1997-ben, az alapítókhoz csatlakozott a Tápiómenti Települési Önkormányzatok Szövetsége és Ludwigsburg Járás Önkormányzata, Pest megye németországi partnere is, mellyel az alapítvány hivatalos természetvédelmi kapcsolatot alakított ki. A Közalapítvány kuratóriumában partnermegyénk két tagja Rainer Haas elnök és Rolf Gastel.

MTI / Pest Megye Önkormányzata

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC