.

2020. May 28. Thursday, Emil,Csanád napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Hóbagoly a vadasparkban

Budakeszi > Életmód
2019-04-18
203 olvasás

Bella, a hóbagoly élőhelye az északi tundra vidéke, a Kárpát-medencében igazi ritkaság. Az egyéves tojó hamarosan egy hím társat kap, s talán a hóbagolypár nemsokára szürke, pettyes fiókákkal örvendezteti majd meg a park látogatóit.

A fokozottan védett hóbagoly körülbelül ötven-hatvan centiméter magas, és másfél-két kilogramm tömegű. Fészkét a nyílt tundrán valamilyen magaslatra, dombtetőre vagy sziklák tetejére, esetleg földmélyedésekbe építi. Tojásait május-júniusban költi ki, fészke átlagosan négy-kilenc tojásból áll, de táplálékbőség idején akár tizennégy tojást is költhet.

A többi ragadozómadárhoz hasonlóan a hóbagoly hímjei is kisebbek a tojóknál, de a két nemet a tollazatuk színezetéről is meg lehet különböztetni: míg a hímek felnőtt tollazata csaknem teljesen fehér, addig a nőstények tollruhája a fejükön feketén pettyezett, a hátukon pedig sávozott. Más nagytestű madarakhoz hasonlóan a hóbaglyok is igen hosszú életűek, hiszen akár tíz évet is elélhetnek.

Szeretnéd jobban megismerni a hazánkban őshonos állatfajokat? Akkor tekintsd meg a Budakeszi Vadaspark YouTube-csatornáján található videókat:
https://www.youtube.com/user/BudakesziVadaspark/videos

 

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC