.

2020. May 24. Sunday, Eszter,Eliza napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Kismuflonok a vadasparkban

Budakeszi > Életmód
2019-03-14
237 olvasás

Öt muflonbárány született a Budakeszin, ahol már negyven éve tekinthetik meg az érdeklődők hazánk egyetlen vadjuhféléjét. A bárányok az anyai gondoskodásnak, a gondozói felügyeletnek, valamint a jó időnek köszönhetően napról-napra erősebbek, fürgébbek és önállóbbak.

Mivel a muflonok kitűnő egyensúlyérzékkel rendelkeznek, nem csoda, hogy a bárányok már fél órával születésük után lábra álltak és követték anyjukat.

A kis jövevények szinte azonnal beilleszkedtek a nyájba is: már nem csak az anyajuhok, hanem a kos és a közösség idősebb tagjainak védelmét is élvezik, akik jellegzetes „füttyentéssel” figyelmeztetik az apróságokat a veszélyre. A muflonbárányok a következő két hónapban kizárólag anyatejjel táplálkoznak majd, és csak nyár közepén térnek át a felnőttek rostban gazdag, növényi táplálékára.

A muflonok eredetileg Korzika sziklás szigetéről származnak, de az európai és magyarországi körülmények között is megtalálták életfeltételeiket. Elsősorban hegyvidékeken, illetve magashegységekben találkozhatunk velük, de elszórt populációi az alföld egyes részein is előfordulnak.

Még több érdekességet hallhattok és láthattok a muflonokról a Budakeszi Vadaspark YouTube-csatornáján található videóban: https://www.youtube.com/watch?v=fiAXnIOkHEU

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC