.

2019. September 15. Sunday, Enikő,Melitta napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


Újabb fejlesztés a törökbálinti parkerdőben

Pest megye > Életmód
2019-01-26
201 olvasás

A területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt., a törökbálinti önkormányzat és a helyi Kerekdomb Egyesület évek óta együttműködik a Törökbálint mellei kétszáz hektáros erdőterület látogathatóvá tételében. Az erdészek a főváros környéki civilizációs terhelés mellett is fenntartják a főként őshonos faállományt, visszaszorítva az agresszívan terjedő idegen fajokat, mint például a bálványfát.

Az együttműködés keretében 2018-2019 fordulóján az önkormányzat 2 millió forintos hozzájárulásával megújult a csaknem 7 kilométer hosszú sétaúthálózat vízelvezető rendszere, kijavították, lecsiszolták és lefestették a padokat és a pihenőhely mellett található esőbeállót. 20 köbméter murva felhasználásával megújították a pihenőhely környékét, és kijavították a sétautakat.

Az idei évben külön figyelmet szentelnek a madárvédelemnek, amihez a Kerekdomb Egyesület is csatlakozott. Kialakítottak egy madármegfigyelő és madáretető helyet, aminek rendszeres feltöltését az egyesület önkéntesei végzik a téli időszakban a Pilisi Parkerdő Zrt. által biztosított 1500 kilogramm napraforgó magból. Egy átlagos télen ez a mennyiség akár 700 énekesmadár áttelelését is segítheti. Az egyes fajokat pedig akár a kirándulók is megfigyelhetik, és megismerhetik a kihelyezett ismertető táblák alapján.

Bár az erdő már a puszta létével is szolgálja a környék lakosságát, hiszen élhetőbbé teszi a környezetet, az igazi élményt a természetjárás, a rendszeres kikapcsolódási lehetőség jelenti a helyieknek. Az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítását és fenntartását az évek óta fennálló együttműködés keretei között végzi az erdőgazdaság és a helyi önkormányzat. Az együttműködésnek köszönhetően az elmúlt években teljesen megújult a településhez szervesen csatlakozó erdőtömb sétaúthálózata, a pihenőhelyek környezete és az információs táblák rendszere, aminek minden évben közös erőfeszítéssel végzik el a felújítását. Ugyanis mindkét fél egyetért abban, hogy az erdőterületen nem az egyszeri beruházások hozzák meg a várt eredményt, hanem szükséges a rendszeres karbantartás a kialakított infrastruktúra megőrzésére.

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC