.

2019. September 19. Thursday, Vilhelmina napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


Barik születtek a vadasparkban

Budakeszi > Életmód
2019-01-19
219 olvasás

A szénfekete kicsinyek már kíváncsian ismerkednek a Budakeszi Vadaspark parasztudvarának lakóival és látogatóival. Az anyai és a vadasparki szakemberek gondoskodásának köszönhetően a bolyhos bárányok szépen növekednek és sem a télies időjárás, sem a hó nem jelent rájuk veszélyt.

Ráadásul hamarosan egy izgalmas kaland vár rájuk, hiszen a rackajuhok a többi háztáji állattal együtt elköltöznek az új, tágas, korszerű és környezetgazdagítási szempontok figyelembevételével készülő parasztudvarra. Az ősszel kezdődött munkálatok első lépéseként Tulipán és Nándi, a magyar tarka tehén és bikaborjú, illetve Pörkölt, a parlagi szamár költözött át egy modernebb kifutóba, ahova az idei év során az új rackajuhok is követik őket.

Az újévi jövevények érkezésükkel a Budakeszi Vadaspark biztosítani tudja a hazánkban a honfoglalás kora óta élő régi juhfajta megőrzését is.

A rackajuh jól alkalmazkodott a Kárpát-medence éghajlati viszonyaihoz: gyapja meglehetősen durva, tincsekben lógó, ami egyrészt kiváló hőszigetelést biztosít, másrészt a csapadék ellen is véd. A racka gyapja nem értékes ugyan, viszont kultúrtörténeti jelentősége van: ebből az anyagból abból készült ugyanis a pásztorok közismert subája. A Magyarországon őshonos juhfajta a hazai állomány kis százalékát (kb. 5%) teszi ki. A nemzeti parkok leginkább a génmegőrzés, és a puszták megóvása érdekében tartanak nagyobb nyájakat, valamint egyre több helyen láthatóak turistalátványosságként.

forrás Pilisi Parkerdő Zrt.


Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC