.

2019. September 24. Tuesday, Gellért,Mercédesz napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


Új hiúz a vadasparkban

Budakeszi > Életmód
2018-12-22
235 olvasás

A Rita névre keresztelt nyolc éves nőstény hiúz egyelőre Csabi, a vadaspark ügyeletes szívtiprója mellett lakik a megosztott kifutóban, a távlati tervekben szerepel Rita, az eurázsiai és Csabi, a kárpáti hiúz összeszoktatása is. Rita talán pótolja a tavaly elpusztult, 23 éves hiúzmatuzsálem, Hubert hiányát a vadasparkban és a látogatók szívében egyaránt.

A Budakeszi Vadaspark hiúzpopulációja Hubert távozása után egy főre csökkent, azonban Csabi, a „cicás” mosolyú hím mellé idén télen egy élettel teli nőstény, Rita érkezett. Bár a kezdeti beszoktatási idő alatt mindenképpen külön élnek, de Csabi új „mászókával”, “tribünnel” és tökéletes búvóhelyekkel kiegészült otthona elég teret és ingerekben gazdag környezet biztosít majd akár mindkettőjük számára. A két hiúz „nagykövet” együttes említésekor felmerülhet a szaporodás gondolata, azonban Csabi tavaszi ivartalanító műtétje miatt a közös utód csak fantázia maradhat.

Mindezek ellenére a vadasparki szakemberek hosszú távú céljai között szerepel a két hiúz összeszoktatása és együttműködésre nevelése, ami Ritánál nagy kihívást jelent: a nőstény ugyanis Csabival ellentétben soha nem kapott személyre szabott tréninget, így sok türelem, kitartás és fokozott figyelem szükséges a vadaspark szakemberei részéről az állat kézhez szoktatásához. Ráadásul a hiúzok alapvetően magányos életmódot folytató állatok, ezért az összeszoktatás csak akkor lehet sikeres, ha a két állat elfogadja egymást. A tudatos nevelés eredményeképpen azonban a hiúzok remélhetőleg együttműködnek majd, és később az egymást követő látványetetések alkalmával is megcsodálhatják majd őket a látogatók.

Rita, a nőstény eurázsiai hiúz 2010. május 15-én született a lettországi Riga Zoo-ban, a Budakeszi Vadasparkba pedig a Nyíregyházi Állatkertből érkezett. A világon több mint 500 hiúzt tartanak állatkertekben, Magyarországon jelenleg 14 példány él vadasparkokban.

fotó: Surányi Linda/Budakeszi Vadaspark

forrás: Budakeszi Vadaspark

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC