.

2020. April 10. Friday, Zsolt napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Képzeletbeli tárgyalás Apor Vilmos emlékére

Budakeszi > Kultúra
2018-06-11
549 olvasás

Június 8-9-10-én esténként Ungváry Zsoltnak a mártír püspök emlékére A Boldog címmel írt színdarabját mutatták be a makkosmáriai kegytemplom kertjében hivatásos színészek és tehetséges budakeszi polgárok közreműködésével, a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Soltész Miklós államtitkár köszöntő beszédében bejelentette, a magyar kormány ötvenmillió forintot biztosít a templom felújítására.

"A kereszt erősíti a gyengét, szelídíti az erőset” – ez volt a püspöki jelmondata az 1945-ben vértanúságot szenvedett Apor Vilmosnak, az 1941-ben győri püspökké kinevezett gyulai plébánosnak. Amikor a front 1945 márciusában elérte Győrt, március 30-án, nagypénteken szovjet katonák a Püspökvár óvóhelyéről "krumplihámozásra" akarták elvinni a fiatal nőket. A szovjet kapitánnyal tárgyaló Apor Vilmos azt ajánlotta, hogy a lányok helyett férfiak és idős nők menjenek dolgozni a kaszárnyába. A vita ingerültté vált, a tiszt előrántotta pisztolyát, és dulakodás közben többször rálőtt a főpapra, akit három golyó talált el: egy a homlokát súrolta, a második a jobb karján reverendája és inge kézelőjét lyukasztotta át, a harmadik – a halálos golyó – a hasüregbe hatolt be. A katonák elmenekültek, a súlyosan sebesült püspököt hordágyon a több kilométerre lévő kórházba szállították, megoperálták, de a hasüregében nem találták meg a lövedéket. A püspök hősiesen viselte szenvedéseit, kórházi ágyán először arról érdeklődött, történt-e baja a nőknek. A nemleges válaszra így sóhajtott fel: "Hála Istennek! A jó Isten elfogadta az én áldozatomat." Vasárnap, április 1-jén hashártyagyulladás lépett fel, s Apor Vilmos húsvéthétfőre virradóra meghalt, de még megbocsátott gyilkosának.

A vértanút 1997. november 9-én II. János Pál pápa boldoggá avatta.

A színdarab a történelem ítélőszéke előtt lefolytatott képzeletbeli tárgyalás keretében elevenítette fel a neves erdélyi arisztokrata báró altorjai Apor család ötödik gyermekének Apor Vilmos győri püspök vértanúságának részleteit, külön hangsúlyt helyezve a személyiségére, a mindenek felett érvényesülő keresztény értékrendjére, a felelősségtudatra, a bátorságára és alázatra, amelynek köszönhetően a két világháború és a tanácsköztársaság okozta igazságtalanságok korában minden befolyását felhasználta arra, hogy a szenvedésre ítélt embertársain segítsen, bármelyik hatalommal is kellett éppen szembeszállnia.

A főszerepeket Timkó Eszter (bíró), Csík Csaba (referens), Lázár Csaba (Apor püspök)  és Kovács Éva Rebecca hivatásos színészek játszották. Budakeszi amatőrök alakították a szemtanút (Tóth Balázs), a gyilkos katonát (Danhauser Soma), a műtétet végző orvost (Rajnai László) és Mindszenthy hercegprímást (Pfendtner József). Tóth Virág, Bede Blanka és Mózes Zsófia mellett az előadáson közreműködött még a Budakeszi Hagyományőrző Kör és a Budakeszi Városi Színjátszókör tagjai, valamint a Spirit of Brass Quintett és a budakeszi egyesített kórus. Az előadást Barnóczky Ákos és Lázár Csaba rendezte. A szervezésben Budakeszi önkormányzata (Bakáts Bernadett és Sigmond Bertalan képviselők), a Mezei Mária Kulturális Egyesület, a Budakeszi Szépítő Egyesület, a Magyar Katolikus Rádió, Budakeszi német önkormányzata, a Budakeszi Római Katolikus Egyházközség, Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, az Alapítvány a Közjóért és az Erkel Ferenc Művelődési Központ vállalt szerepet.

Mindszentyt Pfendtner József alakította

A szemtanú Tóth Balázs

Az orvos Rajnai László

A budakeszi színházi produkciók sorában az idei már a harmadik ősbemutató. 2011-ben Varga Lóránt Kővel, kő nélkül című darabja volt az első vállalkozás, majd 2016-ban Az a 12 fényes nap című zenés darabot mutatták be 1956 budakeszi eseményeinek emlékére, hivatásos színészek és tehetséges budakeszi amatőrök közös játékával.

Koós Hutás Katalin

Fotók: Iránytű/Bánkuti Ákos

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC