.

2020. August 6. Thursday, Berta,Bettina napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Lélegeztető központ a Korányiban

Budakeszi > Életmód
2018-02-26
756 olvasás

Az országban egyedülálló, krónikus lélegeztetési centrum kezdte meg működését az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben. A február 22-én átadott osztálynak helyet adó épületet 150 milliós kormányzati forrásból újították fel olyan betegek segítésére, akik már évek óta gépi lélegeztetésre szorulnak.

Kovács Gábor, az intézet főigazgatója a sajtótájékoztatón azt mondta, a tüdőgyógyászati ellátás legmagasabb szintjét képviselő országos intézet területén, önálló épületben, egyágyas szobákban, otthonos körülményeket teremtve tudják elhelyezni a különböző betegségek miatt hosszú időn át, akár éveken, évtizedeken keresztül gépi lélegeztetésre szorulókat. A most átadott osztály azoknak a tartósan lélegeztetett betegeknek is hátteret biztosít, akiket otthon lélegeztetnek – tette hozzá a főigazgató-főorvos.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az átadáson arról beszélt, hogy a kórházkonszolidáció részeként 15 milliárd forintos keretre pályázhattak az intézmények. Ilyen lehetett például, ha egy beruházással a működésüket tudták olcsóbbá tenni, vagy a betegutakat újraszervezni.

A pulmonológiai intézet is pályázott, ennek révén tudták kialakítani a krónikus lélegeztetési osztályt – mondta az államtitkár.

Pénzes István, az osztály vezetője arról beszélt, hogy egyre több a légzési elégtelenséggel kórházba kerülő beteg, akiknek a lélegeztetés terápia, az életben maradás feltétele. Mint mondta, 10-12 ilyen osztályra lenne szükség országszerte. (MTI)

fotó: MTI/Bruzák Noémi

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC