.

2020. July 10. Friday, Amália napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Margittai Gábor: Szamár-sziget szellemkatonái

Könyvajánló
2017-10-09
1154 olvasás

A Szamár-sziget szellemkatonái a nagy háború eltitkolt, a magyar történelemből kifelejtett halálmarsát idézi fel: 1914-től 1915 karácsonyáig végighajtották az osztrák-magyar hadifoglyokat a teljes Balkánon, melynek során a 85 ezer hadifogolyból csupán hatezren térhettek haza.

A Szamár-sziget szellemkatonái a nagy háború eltitkolt, a magyar történelemből kifelejtett halálmarsát idézi fel: 1914-től 1915 karácsonyáig végighajtották az osztrák-magyar hadifoglyokat a teljes Balkánon, Rigómezőn, Dél-Szerbián, az albán havasokon és az albán mocsárvidéken, melynek során a 85 ezer hadifogolyból a járványok és a kegyetlen bánásmód miatt csupán 23 ezren érték el a Dél-Albániát, ahonnan áthajózták őket a szardíniai Asinarára, azaz a Szamár-szigetre, ahol tovább folytatódott a kálváriájuk, s csupán hatezren térhettek haza. A kötetben nem csak családi archívumokból és naplókból felfedezett történelmi tények, de megrázó személyes sorsok is kibontakoznak. A kötet Hende Csaba honvédelmi miniszter előszavával jelent meg az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából. Szamár-sziget magyar hadifoglyairól 50 perces film is készült.

 


Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC