.

2020. April 8. Wednesday, Dénes napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Keresztes Dóráé a Nagy Gáspár-díj

Budakeszi > Kultúra
2017-05-23
953 olvasás

Keresztes Dóra budakeszi grafikusművész kapta idén a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti díjat május 6-án Bérbaltaváron a Kossuth-díjas budakeszi költő szülőházában évente rendezett ünnepségen. A díjazottat Szakolczay Lajos irodalom- és művészetkritikus méltatta.

A díjat Monostori Imre irodalomtörténész, a díj kuratóriumának elnöke adta át. a rendezvényen bemutatták Nagy Gáspár Örökölt kert című CD-jét, melyen a költő maga adja elő verseit, hasonlóan a Szabadítót mondani című, 2006-ban megjelent dupla CD-hez.

Aznap délelőtt a szomszédos Nagytilajban, a faluban, ahol a költő felnőtt, rendezték meg a X. Nagy Gáspár Kispályás Labdarúgó Tornát a sportpályán. Hét csapat, Áron és barátai, Budakeszi, Gazsifalva (Bérbaltavár és Nagytilaj), a Magyar Katolikus Rádió, Pannonhalma, Vasvár és a Vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ csapatainak részvételével.

Az egész napos rendezvény támogatói Budakeszi, Pannonhalma és Vasvár Városok Önkormányzata, a Hitel folyóirat, Csikszentmihályi Róbert szobrászművész, a szentendrei Vincze Papírmerítő Műhely, Bérbaltavár és Nagytilaj önkormányzatai, a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ, a Bérbaltavár-Nagytilaj Községi Vadásztársaság és a bérbaltavári Dóczi Lajos voltak.

Szakolczay Lajos: A teremtő én kalandja

Mi kell ahhoz, hogy valaki egyéniség legyen? A Hold és a Nap állása – Keresztes Dóra művészetétől nem idegen a két motívum –, a ceruza, a linóleumot metsző kés, a festőecset szabadságtánca? A körforgás őrülete, amikor a képzelet körhintáján forgó alakok – emberek, állatok, tárgyak, mesefigurák, szüzek és markotányos nők, huszárok és dévaj semmirekellők, angyalok és ördögök, föltámadtak és föltámadásra várók – egyszerre az élet szépségét, a betlehemi jászol igazságát éneklik? (Ez utóbbit illetően gondoljunk csak Nagy Gáspár Amíg fölragyog a jászol című könyvének illusztrációira.)

Ez is, természetesen. Meg szakmai alázat, megszállottság. A néző, mert művészünk kiváló animációs filmrendező is, és az olvasó megbecsülése. Olyan képvilág – mindegy, hogy plakátról, illusztrációról, festményről, színházi látványtervről, vagy filmről van-e szó –, amelyből  a teremtő én összes jó tulajdonsága kiviláglik. Gyermek- és hazaszeretete, briliáns képzelőereje, technikai virtuozitása. Nem beszélve az egész világirodalmat behálózó, az északi népek meséitől Villon vagabund rusztikusságáig húzódó műveltségélmény fontosságáról. Ideértve a tündéri magyar népmeséket, és – nem utolsósorban – költőink (többek közt Petőfi Sándor, Weöres Sándor, Kormos István, Nemes Nagy Ágnes, Kányádi Sándor, Buda Ferenc) vibráló, a gyermeket is felnőttnek tekintő káprázatos magyar nyelvét.

Ebbe a világba álmodta bele magát Keresztes Dóra, s ezen a tengeren indította útnak képzőművészeti látomásainak hajóját. A jó szelet, kiküzdvén magának a senkivel sem összetéveszthető grafikanyelvet, a saját tehetsége adta. Hajlékonyan tömör, jobbára vaskosan egyedi alakjaiban benne az egész világmindenség. Persze van különbség – hogyne volna – a kazettás festmények (az egyik fókuszában a Kisjézus születése), a szálkás rézkarcok (Villon-parafrázis), a Pantha rhei akril-vászon sorozat organikusan konstruktív hullámtánca és a Parasztdekameron pikánsan jóízű szerelem-bújócskái között. Ám mindőjüket egy világra kitárt lélek mozgatja – szakrális figyelemmel, vagabund ítélkezéssel, filozofikus beleérzéssel és nem kevés humorral.

Nagyon sokszor a felnőttben a gyermek álmodik, s a gyermekben a felnőtt. Innen a Keresztes Dóra-művek kikezdhetetlen ötletessége, világhumora, mindenre kiterjedő tisztasága. Avval, hogy minden pördül, mozog, mozgatja a világmindenséget. Szinte mindegy, hogy mit látunk, vagy mit hallunk – az Eszterlánc című animációs remekben például az "Ess, eső, ess" és a "Süss fel Nap" vékony gyerekkórusa szinte az égig nyújtózik –, a meseigazságok élvezőivé válunk. Egyszer szembenézünk a világítóan vallató sámán-szemmel (Garabonciák), másszor azzal gazdagodunk, hogy kalandozhatunk – a művész kifejezőereje erre inspirál – Weöres Holdbéli csónakosával.

Hát persze, hogy távolról érezni, sugallatos érzékenységgel, a mesterek hatását: Kass János precíz vonalkódjának, Gyulai Líviusz vagabund játékosságának-humorának  és Szabados Árpád fél-figurális, fél-absztrakt űri lényeinek üzenetét. Keresztes Dóra ezt formálta mássá, belefeledkezvén a virtuóz technika meseigazságába, teljesen egyéni életművet építve. Néprajz ihletésű valóságkozmoszt. Ezért is érdemesült arra, hogy a korábbi Ferenczy Noémi-díj és a Balázs Béla-díj után, szíve fölé emelhesse a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díjat is.

***

A Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díjat 2014-ben hozták létre, hogy évente egyszer a Kossuth-díjas költő születésnapjához, május 4-hez kapcsolódóan egy olyan alkotót részesíthessenek elismerésben, aki Nagy Gáspár költői és közéleti munkásságának szelleméhez is kapcsolódó, kiemelkedő irodalmi, művészi értéket teremtett. A díjat olyan személy kaphatja – állampolgárságától függetlenül –, aki szakmai, művészi, alkotói tevékenységével képviseli, felmutatja és gyarapítja a magyar kultúra irodalmi, művészeti értékeit.

Az alapítás évében, 2014-ben a díj kuratóriuma Falusi Márton költő, esszéírónak, 2015-ben a Dunaszerdahelyen élő Tóth László költő, író, művelődéstörténésznek, 2016-ban a kőszegi Mórocz Zsolt esszéírónak ítélte a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díjat.

Kapcsolódó cikkünk: Mórocz Zsolt az idei Nagy Gáspár-díjas - 2016-05-19

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC