.

2018. október 19. péntek, Nándor napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


Gyökereket és szárnyakat… - oktatásügyi fórum Budakeszin

Budakeszi > Közélet
2016-11-15
776 olvasás

November 9-én oktatásügyi fórumot tartottak Budakeszin, ahol a lakosok, a tanárok és a szülők kérdezhettek az önkormányzati iskolák működtetésének átvételéről, az oktatási színvonal javításának lehetőségeiről, a leendő iskola tervezői elképzeléseiről.

November 9-én az önkormányzat szervezésében fórumon kérdezhették a lakosok, a tanárok és a szülők Sárközi Mártát, a Klebersberg Intézményfenntartó Központ (Klik) tankerületi igazgatóját, dr. Setényi János oktatási szakértőt, a neveléstudományok kandidátusát, Túri Attilát, a Kerekmezőn elképzelt iskola tervezőjét és Czifra Zsuzsannát, a Széchenyi István Általános Iskola igazgatóját az önkormányzati iskolák működtetésének átvételéről, az oktatási színvonal javításának lehetőségeiről, a leendő iskola tervezői elképzeléseiről.

Dr. Győri Ottília, Budakeszi polgármestere Goethe-idézettel indította a fórumot: „...a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat.” Hangsúlyozta: bár 2017. január elsejétől a Széchenyi István Általános Iskola, a Nagy Sándor József Gimnázium és a Czövek Erna Zeneiskola a Klik fenntartásába kerül, az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a budakeszi oktatásban, ebben a stratégiai településpolitikai kérdésben az oktatásban érintett felek véleményére támaszkodva továbbra is hallassa a hangját, hogy a legjobb döntések szülessenek meg a közös cél, a színvonalas budakeszi oktatás, egy jó minőségű iskola megvalósítására. A város nagy lehetőséget kapott Magyarország kormányától közel kétmilliárd forintos beruházással egy XXI. századi, minden igényt kielégítő, új iskola megépítésére a Kerekmezőn.

Sárközi Márta, az érdi tankerületi igazgató elmondta, hogy a jelenleg országosan működő 198 tankerületből 2017. január 1-jétől az érdi, a budakeszi és a pilisvörösvári tankerület összevontan érdi tankerületi központként működik tovább. 2016. július 20. óta az ő feladata, hogy január elsejéig az új központot megszervezze, mint a budakeszi és a pilisvörösvári tankerületek megbízott igazgatója is. A tankerületi központ ötven intézményt kezel majd, melyből tizenhatot már működtet, harmincnégyet pedig január 1-ig vesz át. Az átvétel csak a működtetésre (ki fizeti a számlát) vonatkozik, a tulajdonjog az önkormányzatoknál marad. Az ötven intézmény huszonhétezer gyermeket és 2800 dolgozót jelent. Megemlítette, hogy a gimnázium sportudvara és tornaterme felújításra szorul. Az általános iskolában, ahogy az agglomerációban mindenhol, a 32-33 fős osztálylétszámok a jellemzők. Az iskola nyilvánvalóan kinőtte jelenlegi épületét, de ez a gond rövidesen megoldódik az állami beruházásban készülő új iskolaépülettel.

Az elmúlt hónapokban több szülői észrevétel és javaslat is érkezett az új iskolaépületre és az oktatás színvonalára. Az önkormányzattal folytatott egyeztetésen megfogalmazódott a kérdés, hogy az új iskola a Széchenyi István Általános Iskola tagintézményeként, azonos vagy alternatív pedagógiai programmal, vagy önálló intézményként működjön-e. A döntéshez a képviselő-testület a helyi igények és szükségletek szakmai felmérésére május 26-án szakmai tanulmány megrendeléséről döntött. Dr. Setényi János a fórumon a szülői igényfelmérésről számolt be, hangsúlyozva a válaszadók alacsony százalékát. A gyors elemzés kapacitásokról, férőhelyekről a jövő héten készül el. Az iskolafejlesztést befolyásolja, hogy Budakeszin rendkívül magas a válaszadó szülők iskolázottsága, pl. már a doktori fokozattal rendelkezők száma is 10%. Tehát az oktatási kínálatot a magasan képzett értelmiségi közeghez kell igazítani, amelynek kiemelten magas a sport iránti igénye is. A környező iskolák elszívó hatása miatt az általános iskolának növelnie kell attraktivitását. Meglepően magas a magatartászavarral küzdő gyerekek száma, s az ebből fakadó problémák megoldásában a szülők az iskolára számítanak. Modern oktatási módszereket, eszközöket, pedagógiai megújulást várnak a szülők, ezért két-hároméves szakmai program kidolgozását javasolta.

Czifra Zsuzsanna, a Széchenyi István Általános iskola igazgatója felszólalásában részletesen bemutatta az iskola előnyeit, sikereit és gondjait. Összegzésként maga is pedagógiai megújulást tartott szükségesnek, amelyben számít a fórumon megjelent szakemberek támogatására. Ígérete szerint ezt a változtatást az új nemzeti alaptanterv 2018-ig befejeződő átdolgozásáig igyekeznek megvalósítani.

 A rövidesen megépülő, 416 férőhelyes iskolát Turi Attila tervező mutatta be. A beregi árvíz utáni újjáépítésben is részt vett, Budakalász és a vörös iszap sújtotta Devecser főépítészeként 2012-ben az év főépítészének választott, négy gyermekes Ybl-díjas tervező számára nagyon fontos, hogy valamiféle történelmi vagy kulturális folytonosságot, egyfajta közösségteremtő „mágiát” tudjon kialakítani az új épülettel. A tizenhat tantermes iskola két ütemben (11 + 5) készül el a jövő év végére, hat csoportteremmel és két szaktanteremmel. Tágas ebédlő, könyvtár, tíz méter belmagasságú, három részre osztható, 20 x 40 méteres tornaterem, ötven parkoló, játszóudvar, sportudvar, s a kör alakban kialakított épületegyüttes ölelésében az alma mater hangulatát megvalósítani hivatott kerengőszerű, a terület lejtése miatt akár görög színházként is hasznosítható belső udvar a terv legfontosabb eleme. Számos javaslatot tett egyszerű, de mégis különleges, de legfőképpen otthonos megoldásokra. Tájékoztatása szerint a Nemzeti Sportközpontok megbízásából készülő beruházást a rendelkezésre álló pénzügyi keret szigorúan behatárolja, melyből az első ütem 1,475 milliárd, a második ütem 370 millió, míg a közterületi rész parkosítása hetven millió forint.

Arra a kérdésre, hogy épül-e uszoda az iskolához, a tervező úgy válaszolt: az uszoda építésének költsége 500 millió forint. A működtetés jelentős teher egy akkora városnak, mint Budakeszi. A környéken több uszoda is elérhető, Budaörsön, Törökbálinton, a Külkereskedelmi Sportparkban, a Csaba utcában. Azok az uszodák, amelyek most a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra-fejlesztési Programban az országban megépülnek, olyan területeken létesülnek, ahol ötven kilométeren belül nincs uszoda.

Az iskolaépítésre szánt félköríves telken az iskola körül eredetileg egy karéjszerű sávot családi házas övezetként hasznosított volna az önkormányzat, de az elgondolást a lakosság tiltakozására elvetette, s a karéjt visszasorolta vegyes intézményi területté és egyelőre parkosítja. A visszasorolás nem változtat az iskolaépület méretén és tervén, marad az eredeti elképzelés.

A budakeszi oktatásügyről a konzultáció 2016. november 23-án 18-án folytatódik a közmeghallgatáson az Erkel Ferenc Művelődési Központban, ahová a város képviselő-testülete vár minden érdeklődőt Budakesziről és a környező településekről egyaránt. (x)

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC