Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A havazás miatt kerüljük az erdei túrákat

Életmód > Pest megye

2023-12-07

Az elmúlt napok havazása veszélyhelyzetet teremtett a Pilisi Parkerdő területein. A fákra rakódott vizes hó miatt ágak törhetnek le. Az elmúlt heti híradáshoz képest a helyzet nem javult: a havazást sajnos nem előzte meg fagy, így az erdőtalaj felázott, ezért helyenként nagyobb fák dőlnek ki a plusz súly miatt. Az erdészeti utak emiatt több helyen még gyalogszerrel sem járhatóak, ezért a Parkerdő arra kéri a kirándulni vágyókat, hogy ne induljanak útnak.Elkészült a pátyi lehajtó

Gazdasági rovat > Páty

2023-12-06

Patyi_lehajto_menczer.jpgDecember 15-én adják át az M1 autópálya pátyi lehajtóját. Menczer Tamás, a térség országgyűlési képviselőjeként azt nyilatkozta, hogy azért dolgozott, hogy a beruházás a Biatorbágyon, Pátyon, Budajenőn, Telkiben és Budakeszin élők életét könnyebbé tegye. Hozzátette, tavaszra készül el a pátyi elkerülő út, amely az autópálya-lehajtóval együtt 5,8 milliárd forintos beruházás a térségben.


Tudományos és innovációs ipari parkot fejleszt az Óbudai Egyetem

Közélet > Zsámbék

2023-12-05

Az a kormány célja, hogy az egyetemek a gazdasági és társadalmi átalakulás motorjai legyenek, a gazdasággal együttműködve pedig jelentősen növeljék Magyarország versenyképességét - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter november 21-én Székesfehérváron, az Óbudai Egyetem mechatronikai tudományos laborjai első ütemének átadó ünnepségén.


Közel három milliárddal nagyobb a jövő évi keret

Közélet > Pest megye

2023-12-04

civil_lozpont.jpgA Pest Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ beszélgetése Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárral a civil szervezetek érintő aktualitásokról. Az ötödik Civil Kézikönyvet végiglapozva sok kérdésre választ kaphatunk, de kiemeltük a legfontosabb aktuális témákat.


Jegesedés miatt veszélyesek az erdők

Életmód > Pest megye

2023-12-01

Lezárták a Normafát, mert az ónos eső következtében a fákra rakódott jég az éjszaka megvastagodott, ágak és tenyérnyi jégdarabok szakadnak le, kisebb fák kidőlése is várható – tudatta közleményben a XII. kerületi önkormányzat. A balesetek megelőzése és a biztonság érdekében a Hegyvidéki Önkormányzat a Normafa erdőterületeit erdőgazdálkodói jogkörével élve ma reggeltől ideiglenesen lezárta.


Csütörtöktől tartós ónoseső és havazás

Közélet > Pest megye

2023-11-30

onos_eso.jpgA meteorológiai előrejelzések alapján intenzív havazás és tartós ónos eső is várható Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben. A Magyar Közút a szélsőséges időjárási viszonyok miatt arra kéri az autósokat, hogy csak azok induljanak útnak, akiknek halaszthatatlan dolguk van és ők is csak a télre felkészített járművekkel.


A Szovjetunióba hurcoltak emléknapja

Közélet > Pest megye

2023-11-30

menczer_elhurcoltak-kozterkep.jpgMenczer Erzsébet, a Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) elnöke a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján november 25-én a szovjet megszállás áldozatainak emlékművénél Óbudán elmondta: 1953. november 20-án és 25-én két szállítmánnyal mintegy 1500 politikai rab érkezett haza a Szovjetunió rabtelepeiről.


Új bölcsőde épül Piliscsabán

Közélet > Pest megye

2023-11-29

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője november 24-én a bölcsőde alapkőletételén közölte: a statisztika azt mutatja, hogy a magyar családok több gyermeket terveznek, mint ahány megszületik. A kormány célja, hogy a gyermekvállalásnak anyagi akadálya ne legyen, s aki gyermeket vállal, az jól, jobban járjon.


Magyar-német fórum után

Panoráma > Pest megye

2023-11-28

A magyar-német kapcsolatok nagy értéket jelentenek, fejlesztésükben mindannyian érdekeltek vagyunk - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára november 23-án. Menczer Tamás kifejtette: a Magyar-Német Fórum eddig is jól szolgálta a kapcsolatok erősítését, de eljött az idő a továbblépésre, ugyanis még jobb, még tartalmasabb fórumokat szeretnének.


Lezárult a vasúti vontatási energiaellátás fejlesztése projekt

Gazdasági rovat > Pest megye,Biatorbágy

2023-11-27

A váci transzformátorállomás keddi átadásával lezárult a Vasúti vontatási energiaellátás fejlesztése a MÁV Zrt. hálózatán című projekt. Előkészítés alatt áll további nyolc alállomás kivitelezése, korszerűsítése, amelyet 2024-ben végezhetnek el: Biatorbágy, Füzesabony, Kimle, Nagyszentjános, Nyékládháza, Nyíregyháza, Szabadegyháza és Tatabánya.


A Szent Korona városai

Könyvajánló

2023-11-24

konyvajanlo_szentkorona_varosai.jpgA monarchia korabeli képeslapoknál semmi sem őrzi jobban a Trianon előtti magyar világ hangulatát. Ebben az albumban a Magyar Királyság összes történelmi városa szerepel, Pozsonytól Szegeden át Kolozsvárig, Késmárktól Munkácson át Szabadkáig, s remek kísérlet arra, hogy amit erő és hatalom elvett, az a lelkekben mégis tovább éljen.