.

2019. August 19. Monday, Huba napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


Újabb 3600 hektár örökerdő a Pilisi Parkerdőben

Pest megye > Életmód
2016-08-02
744 olvasás

A Pilisi Parkerdő húsz éve kezdte meg a folyamatos erdőborítást hozó örökerdő-gazdálkodást. A Dobogókő közeli Mexikó-pusztán kísérleti jelleggel elindított szakmai munka igazolta a fenntartható erdőgazdálkodáshoz fűzött reményeket. A Pilisi Parkerdő fokozatosan áll át az örökerdő-gazdálkodásra: 2017. január elsejétől a pilismaróti erdészet 3600 hektárnyi területe kerül sorra.

Az erdészeti szaknyelvben az erdőket különböző üzemmódokkal és ennek eredményeképpen kialakult erdőalakkal jellemzik. Az erdőgazdálkodás üzemmódja határozza meg azt az átfogó kezelési koncepciót, melyet az erdőgazdálkodó az erdőfelújítás, az erdőnevelés és a fakitermelés során alkalmaz. Ennek alapján megkülönböztetnek egykorú, homogén szerkezetű vágásos erdőt, és vegyeskorú, változatos szerkezetű örökerdőt. Az örökerdőben többféle fajú és korú fa él együtt, hiszen az örökerdő-gazdálkodás alapelve tiltja a tar- és végvágást. Ennek köszönhetően hatékonyan megőrizhető az erdők biodiverzitása, miközben az ilyen erdők ellenállóbbak a klímaváltozás negatív hatásaival szemben is. Hazánkban ezeket az erdőket korábban a szálalóerdő kifejezéssel jelölték, azonban ma már a nemzetközileg elfogadott elnevezést átvéve, a magyarul is igen kifejező és szépen hangzó örökerdő kifejezést használják.

A fogalom gyökerei Alfred Möller német erdészeti kutatóhoz (1860–1922) köthetőek, ő alkotta meg a „Dauerwald”, azaz az örökerdő eszméjét, amelynek fő célkitűzése az erdő tarvágás (végvágás) nélküli kezelése a talaj védelmének érdekében; hogy az erdőborítás a terület minden részén, állandóan fennmaradhasson. Az ilyen erdőgazdálkodás jellemzője: az erdőborítás folyamatossága, az állományklíma folyamatos fenntartása, a horizontális és vertikális erdőszerkezet változatossága, az őshonos fafajok (helyi származások) előnyben részesítése, a vegyeskorúság, az elegyesség, a válogató (szálankénti) erdőművelés, az öreg és holtfák védelme, a kíméletes fakitermelési módszerek alkalmazása és az ökológiai szempontokat is figyelembe vevő vadgazdálkodás. Az örökerdő faji, szerkezeti és genetikai szempontból is különösen változatos, mely változatosságnak a folyamatos spontán felújulás a kulcsa. A szálalóerdő az örökerdő speciális esete, mely a jegenyefenyő és lucfenyő elegyes örökerdőket takarja, mely hazánkban a termőhelyi viszonyok miatt alig, vagy nem fordul elő.

A német erdészek a hagyományaiknak megfelelően élen járnak az örökerdő-gazdálkodás elveinek és módszereinek gyakorlati alkalmazásában. A türingiai állami erdészetnél például húsz évvel ezelőtt álltak át a teljes erdőterületen való alkalmazására, tapasztalataik ezért nagyon hasznosak a magyar erdészek számára. A Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészeténél az újabb 3600 hektáros örökerdő kialakításának kezdete előtt Türingiából érkezett szakemberek tartottak örökerdő-tréninget a Parkerdő erdészei számára.

„Amit mi közel két évtizede, lépésről-lépésre valósítunk meg, azt a türingiai kollégák azonnal a teljes erdőterületükön bevezették, így az örökerdő elvek üzemi alkalmazása terén sokat tanulhatunk tőlük. Erdészeink és az erdőgazdálkodásunkban részt vevő vállalkozók folyamatos szakmai képzése éppen annyira fontos, mint az örökerdő szemléletének, a fenntartható erdőgazdálkodás kultúrájának magyarországi megismertetése és elfogadtatása. Csak így tehetünk eleget a ránk bízott erdőkért vállalt felelősséggel járó feladatoknak. Csak így védhetjük a természetet, biztosíthatjuk az ország faszükségletét és alakíthatunk ki a természetjárás és a turizmus számára élhető erdőket” – nyilatkozta Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke.

forrás: Pilis Parkerdő Zrt.

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC