.

2019. február 16. szombat, Julianna,Lilla napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


Kárt okoztak, vagy nem?

Budakeszi > Közélet
2016-05-02
726 olvasás

Március 21-én közleményt adott ki az LMP a Farkashegyi reptér mögötti 30 hektáron védett kökörcsinfajták és tavaszi hérics kiásása és eltüntetése miatt, melyet Szél Bernadett, az LMP társelnöke és Ligetiné Komáromi Gabriella, a párt budakeszi képviselője jegyzett. A közlemény szerint feljelentést tettek természetkárosításért és magyarázatot kértek a kormány-hivataltól és a nemzeti parktól.

Az LMP a terület tulajdonosai által kezdeményezett területfejlesztési megállapodást sejti a háttérben, ami a terület átsorolását és luxusingatlanok építését célozta volna az önkormányzatnak fizetett kétszázmillió forint fejében.

Másnap dr. Csutoráné dr. Győri Ottília polgármester közleményben válaszolt, amelyben leszögezte, hogy a területet bejárták, de rendellenességet nem tapasztaltak. De mivel két képviselő is tényként számolt be a károkozásról, az önkormányzat feljelentést tett a területileg illetékes Budaörsi Rendőrkapitányságon. A polgármester az LMP közleményének több állítását is cáfolta.

A terület tulajdonosai 2015-ben azzal keresték meg az önkormányzatot, hogy a terület átsorolását nem, de nyolc lakóingatlan építésének engedélyezését kérik a mezőgazdasági területre érvényes 3%-os beépítési korláton belül. Ezért kétszáz millió forintot ajánlottak területrendezési szerződés keretében, de a polgármester javaslatára a felajánlást végül is nem tárgyalták, mert a megalapozott döntéshez hatástanulmány készítését tartotta szükségesnek a képviselő-testület, különös tekintettel a gazdasági, a környezeti, a közlekedési és a városfejlesztési szempontokra.

A budakeszi ügy az országgyűlést is megjárta. Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője Fazekas Sándor alkalmasságát vonta kétségbe a természeti értékek védelmében, többek között a budakeszi Natura 2000-es területen a házépítési szándék hozva példának. V. Németh Zsolt államtitkár szerint Budakeszin építési beavatkozás nem történt, a természetkárosítás vaklárma. A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 106 igen, 31 nem szavazattal viszont igen.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park tájékoztatása szerint a közelmúltban felröppent természetkárosítás hírére a természetvédelmi őrszolgálat azonnal bejárta a területet, de a károkozás helyszínét az elmúlt tizenöt évben kialakult helyismeretük ellenére sem találták meg, s azt megmutatni nekik senki sem tudta. (x)

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC