.

2018. június 24. vasárnap, Iván napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


A rektor hazatért

Páty > Múltunk tanúi
2015-06-08
1422 olvasás

„Az ötvenes évek végén a községi tanácsnál dolgoztam, mint fiatal agronómus. Bejött az irodámba, bottal járt, minden tagja fájt. „Foglaljon helyet, rektor úr!” – mondtam. Megdöbbent szavaimon. „Engem itt már nem tisztel senki, nem tartanak semminek!” – válaszolta. .

Könnyes lett a szemem: ő a nagy tiszteletben álló rektorunk, aki most itt ül előttem. Megfáradtan, meggyötörten, nagy titkokkal a lelkében. Fiatal volt, ötvenéves sem talán - mesélte egykori tanítványa, Lehoczky Etelka

104 évvel ezelőtt május 22-én született a többgenerációs református tanítói családba Huszár Győző. Nagy feladat várt rá: kántortanító és rektor lett a faluban. Már anyai nagyapja, Nyikos József is a faluban volt tanító, apja Huszár Lajos (1872-1939) a pátyi református iskola rektora volt negyven éven át. A fia ugyanannak az iskolának az utolsó rektora lett. 1957-ben elhagyta Pátyot. Maradt volna, de menni kellett, vészterhes idők jártak akkor. Ma visszatért. Gesztenyevirágot hozott a szél, szétterítette a nyitott sír felett. A pátyi föld óvón betakarta a hamvakat, hat évtized munkája lezárult örökre. A rektor úr végső nyughelyére, családja sírboltjába került. A hitet, a tudást, magát az értéket, a tiszteletet átadta egykori tanítványainak, akik most hálával, szeretettel búcsúztak egykori tanítómesterüktől.

Az újratemetésen jelen voltak családtagjai, a régi tanítványok, a tisztelői. Csokrot helyezett el a Szövetség a Magyarokért Páty Hagyományőrző Egyesület. Az újratemetés a régi tanítványok kezdeményezésére, a Páty Faluközösségért Alapítvány támogatásával közadakozásból valósult meg, mint ahogy a sírkő felújítása is. Az exhumálás és a hamvasztás költségét Páty önkormányzata vállalta. A református egyház örökös sírhelyet biztosít a Huszár-családnak és a sír gondozását is elvégzik. 

(hájas)

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC