Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Lanyi Iren: Quo vadis Europa

Könyvajánló

2024-02-22

Eszter évtizedek óta Németországban él. Újságíróként és magánemberként egyaránt tragikusan érinti a 2015-tel kezdődő migránsválság, s annak minden velejárója. Testközelből éli át a mindennapok borzalmait, s ha mindez nem lenne elég, a politikai döntések következményei egyaránt érintik zsurnalisztaként, emberként, anyaként és nagyszülőként. Vajon megbirkózhat-e egy egyedülálló nő a terrorizmus árnyával, amely felette és családja felett lebeg?Pokorni Zoltán nem indul az önkormányzai választáson

Közélet > Pest megye

2024-02-21

pokorni_kozel.jpgPokorni Zoltán, a Hegyvidék fideszes polgármestere nem indul újra jelenlegi tisztségéért és a közélettől is visszavonul sajtó-értesülések szerint. A legesélyesebb jelöltként Fonti Krisztinát emlegetik, aki 25 éve él a Hegyvidéken, 2006-tól önkormányzati képviselő, 2010-től pedig alpolgármesterként dolgozik a kerületiekért. Fonti jelöltségéről a holnapi jelölőgyűlésen szavazhatnak.


Vádat emelt az ügyészség a sziámi ikrek szétválasztását részben dokumentáló Szász Jánosék ellen

Közélet > Budakeszi

2024-02-20

Vádat emelt a Buda környéki Járási Ügyészség három férfi, köztük a Budakeszin élő Szász János ellen, akik ritka műtéti beavatkozásról készült felvételeket szereztek meg és kezeltek részben jogtalanul – közölte a Pest Vármegyei Főügyészség csütörtökön. Szász János a lakásán tartott házkutatást követően az Amerikai Egyesült Államokba települt.


A lehullott agancsot ne vigyük haza

Életmód > Pest megye

2024-02-15

szarvas_aggancshullas.jpgA szarvasok április elejéig vetik le agancsukat, amelyek engedély nélküli gyűjtése – főleg kereskedelmi célú, szervezett és állatkínzással járó formájában – a teljes erdei ökoszisztémát veszélyezteti: a tavaszra legyengült kondíciójú nagyvad mellett kárt szenvednek a fiatal facsemeték és a vékonykérgű fafajok is: Emellett lopásnak minősül.


Elhunyt Bárkányi Jánosné

Közélet > Budakeszi

2024-02-14

BarkanyiJozsefne.jpgÉletének 78. évében 2024. február 5-én elhumyt Bárkányi Jánosné, Erzsike, a budakeszi Pitypang óvoda egykori vezetője, a 36 éve működő több szakmai díjjal, 2020-ban a Budakeszi Közművelődéért díjjal kitüntetett Budakeszi Népdalkör alapítótagja. Utolsó útjára 2024. március 1-jén 11 órakor kísérik a budakeszi temetőben.


Egy hét alatt 900 gyorshajtás a II. kerületben

Közélet > Pest megye

2024-02-13

Egy héten alatt több mint kilencszáz gyorshajtást mértek a II. kerületben felállított fix sebességmérők a Budapesti Rendőr-főkapitányság honlapja szerint. Az Árpád fejedelem útján, a Nagykovácsi, a Törökvész, a Hidegkúti és a Máriaremetei úton, a Zöldlomb és a Kapy utcában működő mérők előtt január 29. és február 4. között összesen 157 546 gépjármű haladt el, eközben 923 esetben rögzítettek sebességtúllépést.


18 milliót csalt ki 534 sértettől

Közélet > Biatorbágy

2024-02-12

itelet.jpgHatvan rendbeli csalás bűntette és 474 rendbeli csalás vétsége miatt egy év tíz hónap, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság tárgyalás mellőzésével meghozott büntetővégzésében azt a büntetlen előéletű biatorbágyi férfit, aki az ország különböző részein élő sértettektől online csalt ki több mint 18 millió forintot - közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője február 8-án.


Egy kegyelem rekonstrukciója

Közélet > Pest megye

2024-02-09

SebesGabor.jpg“Az ellenzék inkvizíciós eljárásban máglyára vetette Novák Katalin köztársasági elnököt az általa adott kegyelem miatt. Az ügy megítélésekor két szempont vezetett: erős kritikával olvastam az ellenzéki sajtót, és feltételeztem, hogy Novák Katalin ép erkölcsi érzékű, empatikus, a feladatát komolyan vevő ember” – érvel oknyomozó írásában Sebes Gábor publicista, a Hegyvidék egykori polgármestere.


Budakeszi új plébánosa

Közélet > Budakeszi

2024-02-09

HarkaiGabor.jpgJanuár 9-én elhunyt Filó Kristóf atya, Budakeszi plébánosa. Gyászmiséjét január 27-én tartották a budakeszi plébánia-templomban, s kísérték utolsó útjára a makkosmáriai templom urnatemetőjébe. Budakeszi új plébánosa Harkai Gábor atya, aki 2004 óta Budajenőn szolgált, de Budakeszi mellett továbbra is ellátja Budajenőt, filiaként Telkit, Pátyot (2006 óta), Perbált és Tinnyét (2007 óta) is.


A REpontokat népszerűsítették a Lidlben

Gazdasági rovat > Budakeszi

2024-02-08

Repont_Ordog_till_MTIHegedusRobert.jpgA REpontokat népszerűsítő MOHU szóvivője, Ozoli Gábor a Budakeszin felállított REponton tartott február 7-i bemutatón kiemelte: a hulladékgyűjtő és visszaváltó automatákat januártól állítják fel országszerte. A gyártók június 30-ig kaptak haladékot. Eddig még forgalomba hozhatók a nem visszaváltható csomagolások.


18 év alatt ingyenes a KanyarGo

Közélet > Páty

2024-02-07

Páty önkormányzata 2024. február 1-től ingyenesen biztosítja a tizennyolc év alattiaknak a helyi menetrendszerű közforgalmi autóbuszközlekedés, a Kanyargo-buszjárat használatát. A már előre megváltott havi és éves bérletek árát időarányosan vissza lehet igényelni a pátyi polgármesteri hivatal pénztárában, az intézmény nyitvatartási idejében.