Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Jegesedés miatt veszélyesek az erdők

Életmód > Pest megye

2023-12-01

Lezárták a Normafát, mert az ónos eső következtében a fákra rakódott jég az éjszaka megvastagodott, ágak és tenyérnyi jégdarabok szakadnak le, kisebb fák kidőlése is várható – tudatta közleményben a XII. kerületi önkormányzat. A balesetek megelőzése és a biztonság érdekében a Hegyvidéki Önkormányzat a Normafa erdőterületeit erdőgazdálkodói jogkörével élve ma reggeltől ideiglenesen lezárta.Csütörtöktől tartós ónoseső és havazás

Közélet > Pest megye

2023-11-30

onos_eso.jpgA meteorológiai előrejelzések alapján intenzív havazás és tartós ónos eső is várható Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben. A Magyar Közút a szélsőséges időjárási viszonyok miatt arra kéri az autósokat, hogy csak azok induljanak útnak, akiknek halaszthatatlan dolguk van és ők is csak a télre felkészített járművekkel.


A Szovjetúnióba hurcoltak emléknapja

Közélet > Pest megye

2023-11-30

menczer_elhurcoltak-kozterkep.jpgMenczer Erzsébet, a Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) elnöke a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján november 25-én a szovjet megszállás áldozatainak emlékművénél Óbudán elmondta: 1953. november 20-án és 25-én két szállítmánnyal mintegy 1500 politikai rab érkezett haza a Szovjetunió rabtelepeiről.


Új bölcsőde épül Piliscsabán

Közélet > Pest megye

2023-11-29

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője november 24-én a bölcsőde alapkőletételén közölte: a statisztika azt mutatja, hogy a magyar családok több gyermeket terveznek, mint ahány megszületik. A kormány célja, hogy a gyermekvállalásnak anyagi akadálya ne legyen, s aki gyermeket vállal, az jól, jobban járjon.


Magyar-német fórum után

Panoráma > Pest megye

2023-11-28

A magyar-német kapcsolatok nagy értéket jelentenek, fejlesztésükben mindannyian érdekeltek vagyunk - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára november 23-án. Menczer Tamás kifejtette: a Magyar-Német Fórum eddig is jól szolgálta a kapcsolatok erősítését, de eljött az idő a továbblépésre, ugyanis még jobb, még tartalmasabb fórumokat szeretnének.


Lezárult a vasúti vontatási energiaellátás fejlesztése projekt

Gazdasági rovat > Pest megye,Biatorbágy

2023-11-27

A váci transzformátorállomás keddi átadásával lezárult a Vasúti vontatási energiaellátás fejlesztése a MÁV Zrt. hálózatán című projekt. Előkészítés alatt áll további nyolc alállomás kivitelezése, korszerűsítése, amelyet 2024-ben végezhetnek el: Biatorbágy, Füzesabony, Kimle, Nagyszentjános, Nyékládháza, Nyíregyháza, Szabadegyháza és Tatabánya.


A Szent Korona városai

Könyvajánló

2023-11-24

konyvajanlo_szentkorona_varosai.jpgA monarchia korabeli képeslapoknál semmi sem őrzi jobban a Trianon előtti magyar világ hangulatát. Ebben az albumban a Magyar Királyság összes történelmi városa szerepel, Pozsonytól Szegeden át Kolozsvárig, Késmárktól Munkácson át Szabadkáig, s remek kísérlet arra, hogy amit erő és hatalom elvett, az a lelkekben mégis tovább éljen.


A nagykovácsi katonákat a Fiumei úton temették el

Múltunk tanúi > Nagykovácsi

2023-11-23

Értjük az előttünk járó katonák sorsát és megbecsüljük áldozatukat - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter november 22-én a Fiumei úti sírkertben, az I. és II. világháborúban hősi halált halt magyar honvédek ünnepélyes újratemetésén. A megkésett tiszteletadással azt üzenjük nekik, értjük, hogy annak a hazának a védelmében haltak meg, amit végül mi kaptunk meg örökségül és otthonul.


45 új elektromos teherautót kapott a posta

Gazdasági rovat > Budaörs

2023-11-22

postabusz1.jpg45 elektromos teherautóval bővült a Magyar Posta elektromos flottája - jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) állami vagyonért és postaügyért felelős helyettes államtitkára kedden Budaörsön. Láng Géza elmondta, hogy a fenntartható fejlődés az értékek és a környezet megőrzése a következő generációk és a Posta központi kérdése.


Adventi adománygyűjtés a Városligetben

Közélet > Pest megye

2023-11-21

Pavilon_Kert_1.jpgA Magyar Református Szeretetszolgálat és a Városliget egyik legforgalmasabb pontján álló Pavilon-kert egészen december 15-ig közösen gyűjti az ünnepi ajándékokat a Városligetben. Az akció keretében tartós élelmiszereket tartalmazó szeretetdobozokat és kifejezetten a gyerekeknek szóló Nyilas Misi Pakkok is adományozhatók rászorulóknak.


Díjat kapott a ROM-projekt

Kultúra > Zsámbék

2023-11-20

Versényi Anna debreceni iskolapszichológust KÉPesek című művészeti programja kapta idén a Ludwig Múzeum Arttransfer-díját hátrányos helyzetű kamaszoknak szervezett depresszió és önsértést megelőző, a mentális egészség helyreállítását célzó művészeti programjáért. Somogyi Zsuzsanna egy zsámbéki rom feldolgozásán keresztül, kamasz diákokkal jutott el progresszív megoldásokig és a tematikus Mind Boxok elkészítéséig.