Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Csütörtöktől tartós ónoseső és havazás

Közélet > Pest megye

2023-11-30

onos_eso.jpgA meteorológiai előrejelzések alapján intenzív havazás és tartós ónos eső is várható Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben. A Magyar Közút a szélsőséges időjárási viszonyok miatt arra kéri az autósokat, hogy csak azok induljanak útnak, akiknek halaszthatatlan dolguk van és ők is csak a télre felkészített járművekkel.A Szovjetúnióba hurcoltak emléknapja

Közélet > Pest megye

2023-11-30

menczer_elhurcoltak-kozterkep.jpgMenczer Erzsébet, a Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) elnöke a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján november 25-én a szovjet megszállás áldozatainak emlékművénél Óbudán elmondta: 1953. november 20-án és 25-én két szállítmánnyal mintegy 1500 politikai rab érkezett haza a Szovjetunió rabtelepeiről.


Új bölcsőde épül Piliscsabán

Közélet > Pest megye

2023-11-29

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője november 24-én a bölcsőde alapkőletételén közölte: a statisztika azt mutatja, hogy a magyar családok több gyermeket terveznek, mint ahány megszületik. A kormány célja, hogy a gyermekvállalásnak anyagi akadálya ne legyen, s aki gyermeket vállal, az jól, jobban járjon.


Magyar-német fórum után

Panoráma > Pest megye

2023-11-28

A magyar-német kapcsolatok nagy értéket jelentenek, fejlesztésükben mindannyian érdekeltek vagyunk - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára november 23-án. Menczer Tamás kifejtette: a Magyar-Német Fórum eddig is jól szolgálta a kapcsolatok erősítését, de eljött az idő a továbblépésre, ugyanis még jobb, még tartalmasabb fórumokat szeretnének.


Lezárult a vasúti vontatási energiaellátás fejlesztése projekt

Gazdasági rovat > Pest megye,Biatorbágy

2023-11-27

A váci transzformátorállomás keddi átadásával lezárult a Vasúti vontatási energiaellátás fejlesztése a MÁV Zrt. hálózatán című projekt. Előkészítés alatt áll további nyolc alállomás kivitelezése, korszerűsítése, amelyet 2024-ben végezhetnek el: Biatorbágy, Füzesabony, Kimle, Nagyszentjános, Nyékládháza, Nyíregyháza, Szabadegyháza és Tatabánya.


A Szent Korona városai

Könyvajánló

2023-11-24

konyvajanlo_szentkorona_varosai.jpgA monarchia korabeli képeslapoknál semmi sem őrzi jobban a Trianon előtti magyar világ hangulatát. Ebben az albumban a Magyar Királyság összes történelmi városa szerepel, Pozsonytól Szegeden át Kolozsvárig, Késmárktól Munkácson át Szabadkáig, s remek kísérlet arra, hogy amit erő és hatalom elvett, az a lelkekben mégis tovább éljen.


A nagykovácsi katonákat a Fiumei úton temették el

Múltunk tanúi > Nagykovácsi

2023-11-23

Értjük az előttünk járó katonák sorsát és megbecsüljük áldozatukat - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter november 22-én a Fiumei úti sírkertben, az I. és II. világháborúban hősi halált halt magyar honvédek ünnepélyes újratemetésén. A megkésett tiszteletadással azt üzenjük nekik, értjük, hogy annak a hazának a védelmében haltak meg, amit végül mi kaptunk meg örökségül és otthonul.


45 új elektromos teherautót kapott a posta

Gazdasági rovat > Budaörs

2023-11-22

postabusz1.jpg45 elektromos teherautóval bővült a Magyar Posta elektromos flottája - jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) állami vagyonért és postaügyért felelős helyettes államtitkára kedden Budaörsön. Láng Géza elmondta, hogy a fenntartható fejlődés az értékek és a környezet megőrzése a következő generációk és a Posta központi kérdése.


Adventi adománygyűjtés a Városligetben

Közélet > Pest megye

2023-11-21

Pavilon_Kert_1.jpgA Magyar Református Szeretetszolgálat és a Városliget egyik legforgalmasabb pontján álló Pavilon-kert egészen december 15-ig közösen gyűjti az ünnepi ajándékokat a Városligetben. Az akció keretében tartós élelmiszereket tartalmazó szeretetdobozokat és kifejezetten a gyerekeknek szóló Nyilas Misi Pakkok is adományozhatók rászorulóknak.


Díjat kapott a ROM-projekt

Kultúra > Zsámbék

2023-11-20

Versényi Anna debreceni iskolapszichológust KÉPesek című művészeti programja kapta idén a Ludwig Múzeum Arttransfer-díját hátrányos helyzetű kamaszoknak szervezett depresszió és önsértést megelőző, a mentális egészség helyreállítását célzó művészeti programjáért. Somogyi Zsuzsanna egy zsámbéki rom feldolgozásán keresztül, kamasz diákokkal jutott el progresszív megoldásokig és a tematikus Mind Boxok elkészítéséig.


35 éves az ország és Európa első erdészeti erdei iskolája

Életmód > Pest megye

2023-11-17

Összesen 36 erdészeti erdei iskola szolgálja már a legifjabbak környezeti nevelését: elsőként 1988-ban a Visegrád közeli Mogyoró-hegyen a Pilisi Parkerdő Zrt. alapította, s annak ikonikus igazgatójáról elnevezett Madas László Erdészeti Erdei Iskola, mely egyben Európa legelső ilyen intézménye. Eddigi működés alatt közel 300 ezer óvodás és általános iskolás gyermek kerülhetett közelebb az erdőhöz, természethez.