Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Van esély május végén a teljes nyitásra

Életmód > Pest megye

2021-03-26


covid_vakcina.jpgMár több mint 1,7 millió honfitársunk kapott oltást Magyarországon. Az uniós országok között Málta után a második helyen állunk. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy jelenleg ötféle vakcinával zajlik az oltás. Két újabb oltóanyagot is engedélyezett a magyar gyógyszerészeti hatóság (CoviShield, CanSino), melyek első szállítmányai néhány hét múlva érkezhetnek.A járvány harmadik hulláma erőteljesen terjed. A vírusfertőzés súlyos lefolyásának életkoruknál fogva leginkább az idősek kitettek. Ezért az oltási programban elsőbbséget élveznek. A regisztrált 65 év felettiek 65%-a már megkapta az oltást, a többiek is hamarosan sorra kerülnek.

Annak érdekében, hogy a feltőrésnek kietett legidősebb korosztály védett legyen, minden olyan 65 év feletti állampolgár, aki még nem regisztrált az oltásra, postai úton újra megkapja a regisztrációs lapot. Interneten is lehet regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon.
Kérjük, amennyiben van olyan családtagja vagy ismerőse, aki még nem regisztrált az oltásra, biztassa arra Ön is, hogy tegye meg! A vakcina életet ment. - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ tegnapi körlevelében.

Rusvai Miklós víruskutató a BorsOnline-nak pedig úgy nyilatkozott, hogy mivel csökkenő tendenciát mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a magyar nagyvárosok szennyvizeiben, akár március utolsó napjaiban  már tetőzhet a járvány harmadik hulláma. Az új fertőzöttek, kórházban ápoltak és a lélegeztető gépen lévők száma talán vasárnapig eléri a maximumot, a halottak száma azonban csak jövő hét elején tetőzhet - vélekedett.

Ha még többen kérik majd az oltóanyagot, és a vakcinázás még inkább fel tud pörögni, nagy eséllyel május végére akár a teljes nyitást is elérheti az ország Rusvai Miklós szerint.


Vissza