Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Újjáépíthetik a zsámbéki romtemplomot

Múltunk tanúi > Zsámbék

2022-01-10


zsambek_kolostor_premontrei.jpgKözbeszerzést írt ki a zsámbéki romtemplomra vonatkozó építéstörténeti tudományos dokumentáció elkészítésére a helyi önkormányzat. A feladat a "Zsámbék, Premontrei Templom és Kolostor rekonstrukciója és újjáépítése" című projekt keretében megvalósuló fejlesztés műszaki előkészítése és kapcsolódó feladatok ellátása.A leírás alapján a műemléki vonatkozású szakértői tevékenység, felmérés és tervezés során elkészülő dokumentáció azért szükséges, hogy "a fejlesztés előkészítéséhez teljeskörű, a korábbi kutatási előzményeket magában foglaló és értékelő, tervpályázathoz, építési/építéshatósági vagy örökségvédelmi engedélyezési folyamathoz további kiegészítés nélkül felhasználható, egységes szerkezetbe foglalt építéstörténeti dokumentációt biztosítson".

2020. október 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely a zsámbéki premontrei templom és kolostor rekonstrukciójának támogatásáról rendelkezik. Ebben az áll többek között, hogy a kormány egyetért azzal, miszerint "a kulturális turizmus részarányának növelését a zsámbéki premontrei templom és kolostor fejlesztése nagymértékben segíti, ezért támogatja a  templom fejlesztéseinek előkészítését", valamint azzal is, hogy "a fejlesztés előkészítését 300 150 000 forint összegű költségvetési támogatásból Zsámbék Város Önkormányzata valósítja meg".

Középkori építészetünk egyik legizgalmasabb alkotása felett évszázados vita zajlik arról, hogy romként vagy felépítve őrizzék meg az utókornak. A kiírást alapos építészettörténeti, műszaki és restaurátori kutatás előzi majd meg, melynek szakmai koordinálásával Riedel Miklós építézt bízza meg a város önkormányzata.

Riedel Miklós építész az épiteszforum.hu-nagy úgy nyilatkozott, hogy az, hogy az épület romként álljon tovább folyamatos és rendszeres konzerválás nélkül, egész egyszerűen nem folytatható tovább. Ráadásul olyan gyorsan romlik a fennmaradt struktúra állapota, hogy nem is évtizedes, hanem években sem fenntartható távlatokról beszélünk most már. Egyelőre annyi biztos, hogy a fejlesztés építéssel fog járni. A beavatkozáshoz építési engedély kell – és amennyiben építési engedély kell, akkor Építéstörténeti Tudományos Dokumentáció is kötelező. Erre írták most ki a közbeszerzést, ennek elkészülte után tudunk továbbhaladni a programalkotással is. A felhívásban árnyalt megfogalmazás olvasható, hiszen nem tudni még, hogy romkiegészítés, romkonzerválás, visszaépítés, részleges visszaépítés avagy ezen műfajok árnyalatai és kombinációi valósulhatnak-e majd meg a jövőben. Az előkészítésre még legalább fél év biztosan rendelkezésre áll, így a kiírás legkorábban nyáron jelenhet meg.

A XII. század elején már álló templomot és kolostort a premontreiek építették. Hunyadi Mátyás 1475-ben adományozza a területet a pálosoknak adományozza, az akkorra elnéptelenedett kolostort. 1754-ben Padányi Bíró Márton veszprémi püspök állítja helyre az együttest, de majd 10 évvel később egy földrengés rongálja meg az emléket és a következő századra a környező házakhoz hordják szét köveit, sőt, 22 aknát is ásnak a maradványok alá, hogy ledöntsék a templomromot.

Az ikonikus templomrom megóvására az első mérföldkő 1889-ben volt, mikor Möller István, akkor még fiatal építész mindössze téglaarchitektúra kitámasztásokkal biztosította a romokat, amely az Athéni Charta romkonzerválási elveire is emlékeztetett bő félévszázaddal annak aláírása előtt. Lővei Pál kutatása alapján tudjuk azonban, hogy az eljárás korántsem egy Európában is modernnek számító szándékos lépés volt. Csupán anyagi források hiánya mellett döntött e módszer mellett, ő maga igazából teljesen kiépítette volna  a templomot, amelyről a Műemlékek Országos Bizottságában komoly szakmai disputa alakult ki több neves építésszel. A kiépítés gondolata, különféle elképzelései azóta számtalan esetben napvilágot láttak több neves építésztől is akár, mindezek azonban papíron maradhattak csak meg. Sajnos ennek csak az épület látta kárát, hiszen, ahogy Riedel Miklós említette, a folyamatos és költséges romkarbantartás hiánya lassan a rom pusztulásához vezet.

forrás: epiteszforum.hu

Kapcsolódó cikk: Megmenthető-e a zsámbéki templomrom? - 2017-04-15


Vissza