Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Száz éve született

Kultúra > Budakeszi

2022-08-08


Portre_1_2003.jpgA budakeszi születésü de Ponte József festömüvész születésének 100. évfordulóján kiállítás-sorozatot szervez a DZM (a dunai svábok ulmi központi múzeuma), a stuttgarti Liszt Intézet, Schwaigern városa, ahol hosszú idön keresztül a művész lakóhelye és a műterme volt, s amelynek temetőjében örök álmát alussza, Neckarsulmban is programmal készül a kitelepített budakesziek társasága.Ebben az évben több helyen is volt, illetve lesz kiállításokkal egybekötött megemlékezés de Ponte József születésének 100. évfordulójára, az LDU (Magyarországról származó németek) országos szervezete szervezésében.
 
Március 31-én volt az elsö a dr. Szabó dezső vezette stuttgarti magyar kulturális központban, a Liszt Intézetben állították ki e Ponte József alkotásait, ahol nem csak de Ponte, hanem más Magyarországról származó müvész műveit is bemutatták. A tárlat április 30-ig látogatható.

Flyer de Ponte 100. év.jpg
 
Szeptember 18-án lesz Neckarsulmban a Budakesser Gemeinschaft (Budakeszi Társaság) összejövetele, de Ponte József műveinek bemutatásával egybekötve. Az előző napon, szeptember 17-én 16 órakor lesz a megnyitója a "Zeuge der Zeit" (Az idö tanúi) című tárlatnak, amely október 28-ig lesz látogatható a VHS-ben (Volkshochschule =  Népföiskola).

Október 5-én Schwaigern a következö állomás, ahol hosszú évtizedekig élt és alkotott de Ponte József és itt is alussza örök álmát. A templom és a ravatalozó ablakai is töle származnak.
18 órakor zenével kisért koszorúzás a schwaigerni temetöben
19:30-kor vernissage a schwaigerni városházán "100 Jahre Josef de Ponte - ein Leben in Bildern" = "100 év de Ponte József - Egy élet képekben."
 
Október 6. elöadás a Szt. Martin katolikus templomban 19:30-tól Die Credofenster in St. Martinus (Krédó ablak a Szt. Martinban)

Flyer Josef de Ponte 2022_800.jpg
 
Oktober 15. Gerlingen - a Baden-Württemberg-i tartományi LDU (Magyarországról származó németek) megtartják a 42. Kulturtagung-ot, Kongresszust, melynek középpontjában de Ponte József életműve áll majd.

Albrecht György


Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg