Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Pest megye ízei

Könyvajánló > Pest megye

2020-09-22


pest_megye_izei_elolap.jpgSokakat meglephet, hogy vannak kifejezetten Pest megyei ételek, készítési módok, termékek – kezdte a kötet bemutatását Ambrus András felelős szerkesztő. A földrajzilag és hagyományaiban is változatos Pest megye gasztronómiai különlegességeiről, kézműves termékeiről készített pillanatfelvételt a most megjelent kiadvány.Míg a szintén a Pest Megye Önkormányzatának gondozásában megjelent A töki pompostól a zsencicáig címet viselő füzetben elsősorban népi, nemzetiségi ételek szerepeltek, a mostani kiadvány az ételreceptek mellett alapanyagokat és olyan gasztronómiai vállalkozásokat, ötleteket is bemutat, amelyek Pest megye számára hoztak elismerést, nem egyszer külföldön, emellett sok esetben érdekes történetekkel, információkkal is szolgál a kötet.

pest_megye_izei_elolap.jpg

A könyv összesen 19 ételt, italt, receptet, gasztronómiai terméket mutat be, és Pest megye csaknem valamennyi tájegységéről válogat. A megye alföldi részeit Cegléd és Ceglédbercel képviseli, a Tápió mentét Tápiószecső, az agglomerációt Fót, Kistarcsa és Vecsés. A Csepel-szigetről több étel, ital is bekerült, így lórévi szerb és szigetújfalui német recept, szigetcsépi bor és szigetszentmiklósi bonbon. A Galga mentéről Acsáról és Hévízgyörkről található ételleírás, míg a Dunakanyarból Nagymaros, a Zsámbéki-medencéből Tök, a Szentendrei-szigetről Tahitótfalu szerepel. Helyet kaptak Pest megye hegyi tájai is: az egykor málnatermesztéséről híres Börzsöny, illetve a Visegrádi-hegység.

Az olvasók megismerhetnek olyan ételeket, amelyeket generációk örökítenek át egymásnak – mutatott rá a szerkesztő -, ilyen például a hévízgyörki gürdös, vagy olyan süteményt - a somlói galuskát -, amely egy fóti cukrászmester fantáziájának és kreativitásának köszönhetően vált világhírűvé, de merész újításokkal is találkozni, például a bonbon vagy a chiliszósz készítése kapcsán. A mostani válogatásban újdonságként különleges vadétel is található, emlékeztetve az olvasókat arra, hogy az elzártabb erdőtömbökben még ma is megtalálható mind az öt hazai nagyvadfaj – tette hozzá Ambrus András.

A kiadvány INNEN tölthető le.Vissza

iranytu-cimlap-2021-3.jpg