Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Menczer: Magyarország gázellátása biztosított

Közélet > Pest megye

2022-10-07


gaz.jpgBiztosított lesz a téli hónapok alatt is - mondta Menczer Tamás, a térség országgyűlési képvileője. Azért vagyunk biztonságban, mert van hosszútávú gázbeszerzési megállapodásunk Oroszországgal, van már megállapodás plusz mennyiségről is, déli irányból vezetéken megérkezik a gáz Magyarországra, s a tározókban az éves fogyasztás 46 százalékát tárolják. Ez 93 téli napra elegendő gáz.AKülgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna október 4-i esti műsorában megerősítette: "Nálunk nem lesz probléma a tél során, nem lesz gond a lakossági szektorban a fűtéssel és az ipari szektorban sem".

Menczer Tamás felidézte, a gáztározók megvásárlásakor is felelőtlen volt és a magyar érdekek ellen beszélt a baloldal, és most is így van az Oroszország elleni szankciók kapcsán. A magyar érdekeknek az felelne meg, ha a már meglévő energiaszankciókat eltörölnék, és nem beszélnének továbbiakról. Ha ez így lenne, akkor az energiaár és az infláció "rögtön meg tudna feleződni" - mondta.

Annak kapcsán, hogy Magyarország és Üzbegisztán átfogó nukleáris együttműködési programot indít, Menczer Tamás arról beszélt, hogy a nukleáris energia - a paksi atomerőmű és Paks 2 megépítése - rendkívül fontos szuverenitási kérdés. Paks nélkül nincs magyar energiabiztonság, nincs rezsicsökkentés - tette hozzá. Az államtitkár kiemelte: az energiabiztonság miatt semmilyen olyan szankciós intézkedést nem támogatnak, amely veszélyeztetné Paks 2 megépítését. (MTI)


Vissza