Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Menczer: a nemzetiségekre mindig erőforrásként tekintünk

Közélet > Pest megye

2022-09-28


A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a gasztronómiában is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője szeptember 24-én a Magyarországi nemzetiségek gasztrobemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.A nemzetiségekre mindig erőforrásként tekintünk - hangsúlyozta, hozzátéve: ráadásul olyan erőforrásként, amely két országot, Magyarországot és egy másik országot összeköt, ezért külön is értékes. Felidézve az előző évi, budajenői fesztivált kiemelte: ezúttal is mindenhol remek falatok és illatok várják a látogatókat.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az esemény szombati megnyitóján elmondta: az idén második alkalommal megvalósuló rendezvénnyel bizonyítani szeretnék, hogy Magyarországon 13 nemzetiség a többségi magyar társadalommal békességben, barátságban, kultúrát megőrizve tud együtt élni. Kiemelte: a fesztivál megrendezésének célja, hogy mind a tizenhárom magyarországi nemzetiség meg tudja mutatni tudományát, amely az étkezésben, táncaikban és zenéikben is megjelenik.

Farkas András Piliscsaba polgármestere kiemelte: egy olyan település ad az idén otthont egy országos nemzetiségi rendezvénynek, amely eleve többnemzetiségű. Míg a budai hegyek irányában sváb falvak, a Pilis irányában pedig szlovák falvak vannak, Piliscsabán mind a két nemzetiség megtelepedett és a cigányságot is befogadta már évszázadokkal ezelőtt.

A nemzetiségi gasztrobemutató a Piliscsabai Németek Kulturális Egyesülete, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola szombati szüreti rendezvénye keretében valósult meg. A program 14 órakor szüreti felvonulással kezdődött, majd a Csaba-kertben a magyarországi nemzetiségek gasztrobemutatóján a Magyarországon élő 13, törvényben elismert nemzetiség (bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) hagyományos ételeit és italait kóstolhatják meg a látogatók A rendezvényen a Szerb Színház zenekara játszik, 20 órakor pedig megkezdődik a szüreti mulatság. (MTI)

piliscsaba.jpg

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője beszédet mond a magyarországi nemzetiségek gasztrobemutatója megnyitóján a piliscsabai Csaba-kertben 2022. szeptember 24-én. A gasztróbemutató szüreti felvonulás keretében kezdődött meg. Az érdeklődők 13 nemzetiség ételkülönlegességeit kóstolhatják meg. Jobbról Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, balról Farkas András, Piliscsaba polgármestere. MTI/Bodnár Boglárka


Vissza