Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Magyar pilóta hősi halála a Telki-hegyen

Múltunk tanúi > Telki

2021-04-23


Varga.Laszlo.pilota.jpgVarga László, 23 éves szakaszvezető 1944. december 11-én egy Messerschmitt−109-es vadászrepülőgéppel szállt fel a budaörsi reptérről bevetésre. Alegységének német romboló repülőgépeket kellett biztosítania Vácegres légterében, de soha nem tért vissza A roncsokat és holltest maradványait csak 2003-ban találták meg a Telki-hegyen.Varga.L.102-vo-bf109.jpg

A bevetés során légi harcba keveredtek, és Varga szakaszvezető nem tért vissza. Valószínű, hogy a magyar pilóta az úgynevezett „baráti tűz" áldozata lett, mert az eltűnése helyszínére a német 51. Vadászrepülő-ezred három pilótája három Me−109-es elleni légi győzelmet igényelt. Feltehetőleg a magyar gépekre festett trikolór miatt nézték őket átállt román gépeknek. Lehetséges, hogy a légi harc forgatagában a német pilóták nem figyelték meg, hogy a megtámadott gépeken vízszintes magyar trikolór van, nem pedig függőleges román. Ez a végzetes hiba okozhatta a tragédiát -tudósít Magó Károly zászlós a honvedelem.hu oldalán.

A roncsot és a holttestet akkor hivatalosan nem találták meg. Az utolsó bevetés utáni sok évtizedes csendet 2002 szeptemberében a Magyar Veterán Repülő Szövetség roncskutatói törték meg, amikor Tóth Ferenc vezetésével a Telki-hegyen repülőgéproncs-maradványokra bukkantak. 2003. augusztus 8-án elkezdődött a lezuhanás helyének feltárása Légrády Lajos vezetésével. A munkálatok során csontszilánkok és a pilóta egyenruhájának korrodált zubbonygombja került elő, melyen kivehető volt a Magyar Királyi Honvéd Légierő jelzése, a koronás sas. 2003. november 20-án a budaörsi német−magyar katonai temetőben a megtalált maradványokat ismeretlen magyar pilótaként temették el, mivel a csontok állapota miatt nem volt lehetőség a DNS-azonosításra. 2011. július 20-án a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztály kiadta a hivatalos nyilatkozatot arról, hogy a közvetett bizonyítékok alapján Varga László szakaszvezető földi maradványai kerültek elő Telki mellett. A sír felszentelésére 2012. december 11-én, eltűnésének 68. évforduláján került sor a budaörsi katonatemetőben Varga László szakaszvezető húga, özv. Kozma Lajosné Varga Erzsébet jelenlétében, és a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szervezésében - tájékoztat a honvedelem. hu

2019. december 19-én emléktáblátavattak a tragédia helyszínén, a Telki-hegyen a Pilis Parkerdő Zrt. szervezésében, hogy a kirándulók is megismerhessék a kitores.hu tájékoztatása szerint igazoltan 157 bevetésben, három légi győzelemben vett, bronz-, Kis és Nagy Ezüst, Vitézségi, I. Osztályú és II. Osztályú Tűzkereszt, Vaskereszt kitüntetéssel elismert vadászpilóta életét és az egykori Magyar Királyi Honvéd Légierőt.

Varga László vadászpilóta emlék- és ismertetőtábláját bárki felkeresheti a Telki-hegyen, ha Telki felől, a zöld kereszt-jelzésen, az Anna-vadászlak irányába halad. A tábla a dózerút mellett, a hegy tetején húzódó nagyívű útkanyarulatban áll.

fotók: kitores.huVissza