Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Igényelhető Petőfi körtefája

Kultúra > Pest megye

2023-03-07


Petőfi körtefája címmel felhívást tett közzé a Magyar Kultúráért Alapítvány. Az eredeti fáról újraszaporított oltványhoz a Petőfi-emlékév során hozzáférhet minden falu és közösség, amely csatlakozik a felhíváshoz. A hagyomány úgy tartja, Petőfi Sándor utolsó estéjét 1849. július 30-án Székelykeresztúron, a Gyárfás-kúria kertjében, egy terebélyes körtefa alatt töltötte. Másnap innen indult a fehéregyházi útjára. A Segesvár melletti ütközetben nyoma veszett.Mikó Imre, Petőfi jeles kutatója úgy tartotta: az öreg körtefa Petőfi egyetlen élő tanúja, miként írta: „Mondják, hogy a Gyárfás-család időnként marhavérrel öntözte meg a tövét, és így maradt meg.” Az 1950-es években Kányádi Sándor verset írt a fáról, Haldoklik az öreg tanú címmel. Ennek kezdősorai kerültek a székelykeresztúri körtefacsonkra: „Haldoklik az öreg tanú / Petőfi vén körtefája / Azt beszélik, ő látta volt / verset írni utoljára.”

Kovács Gyula pomológus begyűjtötte és továbboltotta a legendás körtefa utódának termő ágát, amelyet még a XIX. század második felében mentett meg egy lelkes, Petőfi-kultuszt ápoló székely atyafi. A Prima Primissima-díjas gyümölcsész, a Tündérkert-hálózatot életre hívó erdész, Kovács Gyula, aki Göcsejben őshonos gyümölcsfáinkat menti, minden érdeklődőnek ad oltványt, sőt megtanítja, miként is kell oltani.

A felhíváshoz a petofikortefaja@kultura.hu e-mail címen lehet csatlakozni. Ehhez kérik, hogy mellékeljék a gyűjtés anyagának rövid bemutatását. Jelentkezési és beküldési határidő: 2023. március 25., Gyümölcsoltó Boldogasszony napja.

forrás. Magyar Nemzet


Vissza