Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Fekete István-tanösvény nyílt a Kis-Hárs-hegyen

Életmód > Pest megye

2020-12-28


fekete_istvan_tanosveny_2.jpgMinden idők egyik legnépszerűbb magyar írója, az erdész-vadász irodalom legismertebb művelője volt Fekete István, aki 120 éve született és 50 éve halt meg. Az író munkássága előtt tisztelegve a dupla évfordulóra a Pilisi Parkerdő Zrt. kezdeményezte, majd az Agrárminisztérium és az Örökerdő Alapítvány támogatásával kialakította a Fekete István-tanösvényt.A Pilisi Parkerdőnek fontosak az olyan erdei fejlesztések, amelyek gyarapítják a természetes kikapcsolódás lehetőségeit. Ilyen a Fekete István-tanösvény is, amelyet éppen karácsonyra bocsátott a természetjárók rendelkezésére a Pilisi Parkerdő Zrt.

fekete_istvan_tanosveny_2.jpg

Fekete István az egyik legismertebb és legtermékenyebb írónk, aki szinte egész életét a természetnek szentelte. A Tüskevár és a Téli berek című könyvei, valamint népszerű állatregényei – Bogáncs, Kele, Vuk, Lutra – alapműveknek tekinthetők. De nem csak ifjúsági könyveket írt, a felnőtteknek szánt művei – Zsellérek, Emberek között, Barangolások – legalább ilyen jelentősek. Tekintélyes életművében regényei mellett elbeszélések, novellák, versek, forgatókönyvek és oktatófilmek is szerepelnek. E rendkívül gazdag életmű előtt kívánt tisztelegni a Pilisi Parkerdő, amikor az Agrárminisztérium és az Örökerdő Alapítvány támogatásával létrehozta a Fekete István-tanösvényt, amelynek első állomása az író egykori, II. kerületi, Tárogató út 77. alatti lakhelye közelében található. 

fekete_istvan_tanosveny_3.jpg

A közel 800 méter hosszú tanösvény a Hárs-hegy legkedveltebb, jól felszerelt infrastruktúrával rendelkező úthálózatához tartozik, kis emelkedővel, a Széher úttól a Hárs-hegyi nyeregig vezet. Az útvonalon elhelyezett öt interaktív ismeretterjesztő táblát QR-kódokkal is ellátták, így az okostelefonnal érkezők a táblákon feltüntetetteken túl további érdekes információkat is megtudhatnak az író életéről és munkásságáról, valamint a környék természeti kincseiről, élővilágáról. Az út végén a Hárs-hegyi nyeregtől a sárga háromszög jelzésen haladva a Kis-Hárs-hegyen álló Makovecz-kilátóhoz, a sárga jelzésen a Nagy-Hárs-hegyen lévő Kaán Károly-kilátóhoz juthatnak el azok, akik a kirándulásukat, a tanösvényen átélt élményeiket, újonnan szerzett tudásukat a fővárosi panoráma megtekintésével szeretnék megkoronázni.

A Pilisi Parkerdő gondolt azokra is, akik szeretnék, de személyesen nem tudják felkeresni az új tanösvényt, ők az internet segítségével juthatnak hozzá az ismeretekhez: https://parkerdo.hu/fekete-istvan-tanosveny/

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.


Vissza