Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elhunyt Natto Mária

Múltunk tanúi > Budakeszi

2021-07-29


159_5968_2.jpgÉletének 98. évében elhunyt a Budakesziről 1946-ban Németországba kitelepített Bresch (szül. Natto) Mária (1924. május 20. – 2021. július 21.), az Einblick in tiefverwurzelte Traditionen (Bepillantás a mélyen gyökerező hagyományokba) című helytörténeti kiadvány egyik létrehozója. Utolsó útjára 2021. július 27-én kísérték a németországi Kronauban.IMG_4274.JPG

Albrecht György a budakeszi temető földjét szórja Natto Rici sírjába

A szertartásom megjelent Franz Huber, a Budakesser Gemeinschaft, a kitelepített budakesziek németországi közösségének elnöke is. Albrecht György és felesége, Klári a budakeszi temetőből hozott földből egy maroknyit beszórt a hazájából kiszakítottt, egykori budakeszi Natto Mária sírjába., hogy otthoni földben is nyugodhasson.

Maria Natto_1946.jpgFérje évekkel ezelőtt meghalt, gyermekeik nem voltak. A második világháború után Budakeszit el kellett hagynia, de a szíve ott maradt. A rommá bombázott, éhező Németországban kellett volna új életet kezdenie, de ő a tengerentúlra készült. Már csak napok kérdése volt, hogy induljon a hosszú útra, amikor egy búcsúnak szánt zenés, táncos helyen egy helybéli német fiatalember felfigyelt a csinos, karakteres Ricire, egész este vele táncolt. Rá akarta bírni, hogy maradjon. Ha nem mész el, elveszlek feleségül – ígérte neki. Így is történt. Szerelem első látásra volt az övék.  Attól kezdve boldogan éltek a baden-württembergi Kronauban épített házukban.

Beerdigung von Frau Bresch_27.07.2021_5.jpgAmikor már engedték a kitelepítetteket - jódarabig vízummal(!) - beutazni Magyarországra, a Bresch-házaspár számtalanszor ellátogatott Rici szülőfalujába, Budakeszire. A férje is Budakeszi-rajongó lett, bár nem tanult meg magyarul. Érdeklődésük kiterjedt Budakeszi történetére, hagyományaira, népszokásaira, ünnepeire. Hangyaszorgalommal gyűjtötte az anyagokat és jegyzetelt, leírta gondolatait. Az írásaiból sikerült a Budakesser Gemeinschaft összefogásával az Einblick in tiefverwurzelte Traditionen (Bepillantás a mélyen gyökerező hagyományokba) című könyv összeállításában részt vennie. A könyvet Josef de Ponte kiváló grafikái díszítik.

Rici az egyik legszorgalmasabb olvasója volt a Buda környéki Iránytűnek. Az első betűtől az utolsóig kiolvasta, annyira szomjazott az otthoni hírekre, a magyar nyelvre. A lapot a főszerkesztő, Koós Hutás Katalin a szintén Németországban élő, kétszázötven éves budakeszi családi kötelékekkel rendelkező Albrecht György és felesége Klári közreműködésével sikerült eljuttatni a magyarul tudó, olvasni szerető kitelepített budakesziekhez.

Natto Rici úgy érzett, mint a kitelepítettek többsége: örökre budakeszi maradt. Nyugodjék békében!

Albrecht György tudósítása alapján. Fotók Albrecht KláraVissza