Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Égetési tilalom január 1-től

Életmód > Pest megye

2020-12-29


A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 48. § (4) bekezdés b, pontja ad lehetőséget a települési önkormányzatnak a háztartások okozta légszennyezettség rendeleti szabályozására. A Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy ez 2021. január 1-től hatályát veszti, így akkor is tilos avart és kerti hulladékot égetni, ha az önkormányzat jelenleg rendelkezik erre vonatkozó helyi rendelettel.Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.) BM rendelet (a továbbiakban OTSZ) 225. §-a értelmében: „Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi, valamint a külterületen lévő zárkerti ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.”

Az OTSZ 226. §-ában megfogalmazott irányított égetés nem keverendő össze az avar- és kerti hulladékok égetésével. Az irányított égetés jellemzően tarlóégetést jelent, melynek tényét legalább öt nappal korábban a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz írásban be kell jelenteni, illetve további feltételekhez kötött az ezirányú tevékenység végzése.

A fenti jogszabály megszegőivel szemben az elsőfokú tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglakozók kötelező élet- és balesetbiztosításról szóló 259/2011. (XII.7.) Korm. rendelet alapján 10.000,- Ft-tól 3.000.000,- Ft-ig terjedő tűzvédelmi bírságot szabhat ki.

forrás: Katasztrófavédelmi Igazgatóság


Vissza