Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


De Ponte 100 Schwaigernben

Kultúra,Panoráma > Budakeszi

2022-10-11


Ulm_de Ponte_mozaik.jpgAz emlékév legutóbbi állomásán október 5-én Schwaigernben tartottak emlékezést de Ponte József születésének 100. évfordulóján. A város büszke a Budakeszin született, tehetségét Németországban kibontakoztató müvészre. Megbecsülik, mint Mozartot Salzburgban, ahol a várost jelképező ajándéktárgyakat nagy művészük képeivel díszítik.dePonte_borok.jpg

Itt Schwaigernben a képzőművész alkotásaival díszített üveg gyertyatartót és a helyi Heuchelberg boros palackot JOSEF DE PONTE 100 Jahre címkével. Egy ajándékbolt ajtajában mindjárt ezek hívják fel a betérő figyelmét. Ha még nem tudtak volna róla, az üvegek mellé tett tájékoztató füzetekből értesülhettek, hogy miért viselik ezek az üvegtárgyak ezt a különös nevet. Arról is tájékozódhattak, hogy hol és meddig lehet megnézni az alkotásait, olyanokat is, amelyek ismeretlenek a nagyközönség előtt, hiszen de Ponte József sokszor ajándékozott a műveiből születésnapokra, házasságkötéskor, amelyeket most a kiállítás időtartamára szívesen kölcsönadtak a városnak a polgármester asszony kedves felhívásának eleget téve.    

Kreuzniederlegung-Panorama (2).jpg

de Ponte Familie.jpg   

A De Ponte-család

Mire a vendégek a temetőben szép számmal összegyűltek, addigra a koszorúkat már elhelyezték a síron. Fúvószenekar fogta keretbe az ünnepi beszédet, amelyet Sabine Rotermund polgármesterasszony nyitott meg. Joschi Ament az LDU, a Magyarországról Származó Németek országos elnöke és Dr. Szabó Dezsö, a stuttgarti Liszt Ferenc Kultúrintézet vezetője méltatták de Ponte József életútját, munkásságát.

Glasfenster von J.de Ponte_1.jpg

Glasfenster von J.de Ponte_2.jpg
 
A temetőből, mert volt még idő a kiállítás megnyitásáig, a vendégek átsétáltak a közeli Szt. Martin templomba, ahol az üvegablakok és graffitok egészítették ki a kiállítást, hiszen ezek is mind de Ponte József művei. Dr. Alois Schenk-Ziegler lelkész hangsúlyozta, hogy számára fontos ezeknek az alkotásoknak a megőrzése. Nem hivatalosan úgy nevezete a St. Martinus templomot, hogy "de Ponte templom“.

Katholische Kirche, Schweigern.jpg
 
A nagyon jól megszervezett rendezvény keretében a Mediathek-ben került sor a kiállítás megnyitására, mégpedig egy régi, látványos favázas épületben és annak modern kiegészítésében kialakított könyvtárban. Ezúttal egy nagylétszámú tangóharmonika együttes szolgáltatta a zenét.
 
Újból ünnepi beszédek hangzottak el, köztük Christian Glass, az ulmi Dunai Svábok Központi Múzeuma igazgatójának részéről, aki beszámolt arról, hogy miként történt de Ponte Józseffel az ötlettől kezdve az egyeztetéseken keresztül a híres mozaik elkészítése, annak elhelyezése a múzeumban, amely a németek Magyarországra betelepülését követő szakaszokat, a közismert hármas mondást, jelenítik meg:  
 
-Az első generációs telepeseknek a halálát jelentette,
-a másodiknak a nélkülözést és csak
-a harmadiknak kenyeret, vagyis megélhetést.
 
A csaknem november végéig tartó schwaigerni program egyik pontja László Gábor „Mi svábok mindig jó magyarok voltunk“ című dokumentumfilmnek november 3.-i bemutatója lesz.
 
A vetítés színhelye - párszáz méterre a városházától az un. Frizhalle-ban lesz, a város egykori jótevőjéről elnevezett kultúrházban. Ugyan nem volt nyitva, de sikerült rövid időre bejutnunk. Méltó helye lesz a film bemutatásának. Reméljük a közönségszervezés legalább olyan kifogástalan lesz, mint a koszorúzás illetve a kiállítást megnyitó rendezvény.

Klara und Georg Albrecht am Grab.jpg

Albrecht György, Németország
fotók: Albrecht Klára

Kapcsolódó cikkünk: Magyar svábfilm-premier Németországban - 2022-09-26


Vissza