Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


de Ponte 100: előadás Schwaigernben

2022-12-09


Elöadás a kitelepítésekröl.jpgA magyarországi németek elűzetéséről tartott előadást a németországi városban élő, de anyai ágon Nagykovácsiból származó Günter Lehrich november 16-án a budakeszi származású neves grafikusművész, de Ponte József emlékévének rendezvényei sorában. Az 1946-os kitelepítésekről és annak következményeiről szóló előadás kapcsolódik a de Ponte család Budakesziről való kiűzetéséhez is.balról Günter Lehrich Schwaigern.jpg

Günter Lehrich balról az első

A nézők között számos akadt, akiknek anyai-, vagy apai ágon voltak magyarországi kötődéseik. Schwaigernbe legtöbben Leányvárról, Etyekről érkeztek annak idején, a közeli Bretzfeldre pedig Budaörsről.

Szó esett a kitelepítés körülményeiről, az áldatlan állapotokról, a megérkezésükről a háború sújtotta viszonyok közé, a helyiek érthető ellenkezéséről, hiszen nekik sem volt átadható lakhatási lehetőségük és főleg az éhségtől szenvedtek mindannyian, amit azelőtt a kitelepítettek nem ismertek.

A beilleszkedés csak akkor kezdődőtt, amikor már végleg bizonyossá vált, hogy nem térhetnek haza, amit nem akartak, pontosabban nem tudtak elhinni. Egy érdekes gondolatot vetett fel az előadó, mondván, hogy 1954-ben egy vendéglőbe felállítottak egy kis tévékészüléket, ahol a helybéliek, akik befértek, megnézhették a berni világbajnokságot. Két táborra szakadtak, a helyiekre és a kitelepítettekre, akik egyöntetüen a magyar csapatnak szurkoltak, hiszen nekik az az ország vol a hazájuk.  

Az elhangzottakat a magyarosított nevű Josef Reményi kiegészítette, majd a sváb népviseltbe öltözött, idős Klotz házaspár mesélt családja kálváriájáról. Ők nem csak a családi emlékezetből merítették történeteiket, hanem személyesen is részesei voltak az eseményeknek. Egészen másként hatott a történetük, a közönség sotaiban volt, aki megkönnyezte.

de Ponte József képzömüvészeti hallgató.jpg

de Ponte József képzőművészeti hallgató

Az előadást de Ponte József rajzainak, festményeinek, fametszeteinek kivetítésével színesítették, a Budakeszitől ezer kilométerre fekvő Schwaigernben otthoni hangulatot árasztva. Bemutatták Budakeszi népességnövekedési korszakait a Fritz János rajzolta térképen, amely az 1986-ban német nyelven Heiderbergben dr. Follath Ferenc főszerkesztésében megjelent Wudigeß/Budakeszi című Heimatbuchból származik. A házhelyek korszakonkénti színezésével a főutcától kiterjedve mutatva a három nagy sváb betelepítési hullámot (Schwabenzüge). Megérdemlik, hogy felsoroljuk a budakeszi történeti kötet de Ponte Józsefen melletti szerkesztőinek neveit is: dr. Ring Tamás, Máté Edith, id. Cser András, ifj. Cser András, von Staden Annamária, Holl György.

Budakeszi sváb betelepülési hullámok.jpg

Albrecht György
fotók: Albrecht Klára
Németország

Kapcsolódó cikkünk: de Ponte 100 Schwaigernben - 2022-10-11


Vissza