Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Centenáriummal ünneplik Hantai Simont Biatorbágyon

Kultúra > Biatorbágy

2022-05-24


HantaiSimon.jpgHantai Simon 1922-ben született Bián, majd a II. világháború után Párizsba költözve lett világhírű; munkái ma a valaha élt magyar festők legdrágábban elkelt alkotásai közé tartoznak. Párizsban a Louis Vuitton Alapítvány május 18-tól életmű-kiállítással, Biatorbágy pedig januártól decemberig tartó programsorozattal adózik a száz éve született művész emlékének.HantaiSimon.jpg

Hantai Simon, a hajtogatás művésze (fotó. Ludwig Múzeum)

A Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ (JFMK) Mti-hez eljuttatott közleménye szerint Hantai Simon műveiből június 17-én és 18-án, a biatorbágyi városünnep napjaiban 21.30 és 1 óra között negyedórás ismétlődéssel 5 perces animációs fényfestés jelenik meg a művelődési központ régi épületének homlokzatán.

Szilágyi Erzsébet képzőművész Hommage a Hantai címmel két tárlattal is jelentkezik. A JFMK új szárnyának homlokzatán Hantai-stílusban készült textilek emlékeznek meg a művészről, az épület aulájában pedig Szilágyi Erzsébet csomózással, hajtogatással megfestett munkái láthatók június 18-tól.

Ezen a napon 11 és 14 óra között a látogatók is megismerkedhetnek Hantai Simon jellegzetes pliage technikájával, és maguk is kipróbálhatják a textilfestés Hantai által alkalmazott módszerét.

Június 25-én, a múzeumok éjszakáján ismét megtekinthető lesz a Hantai-művek animációs fényfestése, majd október 18-án, a magyar festészet napján a Számalk Szalézi Technikum és Szakgimnázium tanárai tartanak gyakorlati foglalkozást a Hantai-módszerről.

A JFMK tervei szerint decemberben, a festőművész születésnapja alkalmából a Magyar Plakát Társaság Hantai-ihletésű plakátjaiból nyílik kiállítás - áll a közleményben. (MTI)


Vissza