Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budajenő - Utazás a múltból

Könyvajánló > Budajenő

2021-12-09


bjeno_konyv.jpgA Budajenő ezredforduló utáni település-fejlesztési eredményeit magyar és német nyelven bemutató kiadványt számos kép teszi gazdaggá. A falu önkormányzatának kiadásában és a Miniszterelnökség támogatásával megjelent kötetet Kuli Lászó alpolgármester, építész, a budajenői településfejlesztési bizottság elnöke méltatta a település honlapján."Az igényes, kemény borítós kiadványban olvasmányos módon szerettük volna bemutatni azt a szakmai, építészeti, településfejlesztési munkát, amely számos elismerést kapott az elmúlt években. Ezen elismerések okán javasolta Soltész Miklós államtitkár úr, hogy foglaljam össze ezeket az eredményeket és egy könyv által tegyük kézzelfoghatóvá azt, amire joggal lehet büszke minden budajenői lakos, aminek helye van minden budajenői otthon könyvespolcán.
Szeretett falunk épített öröksége biztos és értékes alapot adott ehhez a munkához, de sajnos a műemléki középületek az ezredfordulóra nagyon leromlott állapotban kerültek. Félő volt, hogy a település kulturális és humán örökségét, értékeit elsodorja az agglomerációra jellemző kiköltözési hullám, a hirtelen lakosságnövekedés. Ennek negatív hatásait védte ki a faluvezetés először Soltész Miklós, majd Budai István polgármesterek vezetésével. A régi falumag és az abban helyt kapó intézmények megerősítésével sikerült megőrizni a sváb és bencés épített örökség méltóságát és értékeit. Ezt csak tervszerű, fokozatos, lépésről-lépésre végrehajtott fejlesztésekkel lehetett elérni. Amit a település felfutó ingatlanárai, de számos szakmai elismerés is igazolja. Ma már rang Budajenőre költözni.

Budajenő az akkor még kétezer fő alatti lakosságszámú települések közül az országban harmadikként kapta meg a települési Hild János díjat, kétszer is díjazottja volt a Falumegújítási díjnak, ahol az Urbanisztikai Társaság és a Magyar Építőművészek Szövetségének elismerő okleveleit is átvehette és elnyerte Pest Megye Kulturált Települési Környezet díját is. A tervszerű, organikus és humánus településfejlesztés elismerései mellett egy-egy beruházás külön szakmai díjakban részesült. Így kapott Év Homlokzata díjat a Csóka Balázs akkori főépítész által tervezett Magtár épületének felújítása, vagy Vedres György díjat a szintén általa tervezett iskolaépület-felújítás. Korábban a megyei közgyűlés értékelte a budajenői ravatalozót nívódíjjal és ezen kívül két beruházás is megnyerte az építész szakma rangos elismerését, a Pro Architectura díjat: a Magtár és az általam tervezett oktatási-, és igazgatási tömb épületcsoportja, vagyis a tornaterem, az óvoda és az iskolabővítés. Ezekben a díjakban nem részesülhetett volna Budajenő, ha nem tartottuk volna magunkat következetesen az organikus módon, az illeszkedés szabályait szem előtt tartó, egymást erősítő és egymásra épülő beruházások következetes végrehajtása mellett.
A könyvben ezeket a lépéseket vesszük sorra épülettípusok és beavatkozási területek mellett fejezetekre osztva, felvillantva a falu történelmét, jó példákkal útmutatást adva a magánépítkezéseknek is. A könyv megvásárolható a hivatalban vagy a nemsokára átadásra kerülő könyvtárban. Kiváló ajándék is lehet azoknak, akik nem itt laknak, de szeretik falunkat és szívesen látogatnak meg minket, itt élő barátaikat, rokonaikat."


Vissza